Starten met beleggen

Beginnen met duurzaam beleggen? Dat doe je zo

09 november 2018 16:21 Aangepast: 30 november 2018 14:34

Beursspel redacteur Timna Rauch gaat starten met beleggen. Hiervoor schakelt ze de hulp in van de deskundigen van RTL Z. Ga mee op haar zoektocht, en leer hoe jij ook kunt beginnen. Deze week gaat ze in gesprek met Jacob Schoenmaker over een duurzame portefeuille.

In het RTL Z Beursspel wordt iedere week gesproken over beleggen op de beurs. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee? Timna zoekt het uit.

Overtuigingen

"Begin met je beleggingsovertuigingen", raadt Jacob Schoenmaker aan. "Je stelt jezelf dan de vraag waar je in gelooft. Het kan zijn dat je voor aandelen wil gaan, of juist voor obligaties. En ook moet je jezelf afvragen of je spreiding belangrijk vindt." Jacob adviseert Timna om voor haarzelf een aantal regels op te stellen waar zij aan wil voldoen.

Timna weet al dat voor haar duurzaam beleggen belangrijk is. Ze vraagt zich af welke andere zaken relevant zijn om op te letten. "Duurzaamheid zou je eigenlijk als een voorwaarde moeten zien", legt Jacob uit. "Maar je belegt natuurlijk ook op basis van andere voorwaarden: risico, rendement, spreiding, je horizon enzovoorts. Wanneer je hier allemaal naar gekeken hebt, ga je kijken of de aandelen voldoen aan jouw persoonlijke duurzaamheidscriterium."

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Beursspel Aflevering 11 - Duurzaam beleggen

Selectie

Ook op de vraag hoe je die duurzame bedrijven kunt selecteren, heeft Jacob een antwoord. "Laat dat lekker anderen voor je doen." Hij raadt Timna aan om naar verschillende indices te kijken. "De Dow Jones Sustainability Index is daar een goed voorbeeld van. Dan kijken zij per sector wie het beste jongetje van de klas is."

Helaas heeft duurzaam beleggen nog zeker geen positieve invloed op je rendement, weet Jacob. "Maar dat is het gewoon waard", vindt hij. "Uiteindelijke gaat het maar om één ding: Je moet jezelf bij het beleggen recht in de spiegel kunnen blijven aankijken."

Speel mee

Ben je er nog niet klaar voor om met jouw eigen geld te gaan beleggen, maar wil je wel graag leren beleggen? Dat kan! In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een ton. Meespelen is helemaal gratis. Per persoon mag met één account meegespeeld worden.

Elke deelnemer ontvangt een fictief startkapitaal van 100.000 euro. De persoon die het meeste winst maakt, wint een geheel verzorgde reis naar New York. Schrijf je nu in, en maak kans op deze mooie prijs.

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van