Van onze partner Rabobank

Growing ideas – Groente in mist blijft langer vers

02 november 2018 17:30 Aangepast: 06 mei 2019 11:45
Mistapparatuur van Contronics bij De Verschzaak Beeld © Contronics

Dankzij 'dry mist' blijft groente en fruit langer vers. De installatie van Contronics benevelt verse producten in de supermarkt, waardoor minder voedsel in de prullenbak beland. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Mist was de inspiratie van Contronics, vertelt directeur Frank Bakker. "In Salinas Valley, ten zuiden van San Francisco, ligt een woestijngebied. Toch staat deze vallei vol met groene landbouwproducten, zoals sla. Dat komt door de mist die ’s ochtends vanuit de oceaan komt binnendrijven. De sla neemt al die fijne druppeltjes op en heeft daardoor genoeg vocht om te overleven."

De sla wordt vervolgens na een lang transport in chloor gedompeld om bacteriën te verwijderen. Dat, en het feit dat de sla na twee uur in de winkel wordt weggegooid, was een doorn in het oog van Bakker. "Zestig procent van de sla gaat verloren. Met onze techniek kan dat flink omlaag."

Wat is Contronics?

"Het bedrijf is in 1981 opgericht. We maakten destijds een koeltechniek met bevochtiging, want door koeling drogen producten uit. Het apparaat bleek uiteindelijk niet helemaal aan de eisen te voldoen, waardoor het zieltogend in een hoek van het bedrijf belandde.

Ik ben in 1996 begonnen als interim-directeur en sinds 1998 mede-eigenaar van het bedrijf. We hebben in Brussel subsidie opgehaald om het apparaat opnieuw te ontwikkelen. We zijn met onze dry-mist-apparatuur de enige op een markt die nog niet bestond. En waar de voorloper gebruikt werd voor vlees, zagen wij kansen op het gebied van groente en fruit.

Sla in de koeling verlept binnen twee uur, maar met dry mist blijft het een dag goed. Dry mist houdt in dat producten in de mist liggen, zonder dat er plassen water ontstaan. We gebruikten onze technologie eerst in de koeling, maar kwamen er bijna per ongeluk achter dat het nog beter werkt op ongekoelde groente en fruit."

Welk probleem lost het op?

"Vorig jaar hebben we samen met andere bedrijven een onderzoek afgerond. We lieten groente en fruit uit Spanje en Italië direct na het oogsten in de mist zetten. Ook tijdens het transport naar Nederland en Duitsland werden de producten van dry mist voorzien.

Tegelijkertijd reden er vrachtwagens die groente en fruit op de traditionele manier vervoerden. Een Duits onderzoeksinstituut onderzocht samen met een Deense universiteit wat de verschillen waren.

 

Dankzij onze techniek zag het fruit en de groente er niet alleen verser uit, maar het bleef ook langer vers. Daardoor hoefde 30 procent minder te worden weggegooid. Daarnaast werd mijn vermoeden bevestigd dat vitamines veel beter behouden blijven.

Een ander voordeel van dry mist is dat je groente en fruit niet hoeft te verpakken. We vervoerden onze producten onverpakt, dat scheelt ontzettend veel plastic."

Wat is de grootste uitdaging?

"Onze technologie is relatief onbekend. Het kost veel tijd om awareness te creëren. We hebben sinds dit jaar onze apparatuur ook bij Albert Heijn geïnstalleerd, maar de eerste contacten dateren al uit 2010. Je moet een lange adem hebben om zo’n club binnen te halen.

Wij richten ons op supermarkten. Zij kunnen druk uitoefenen op de keten, bijvoorbeeld door te eisen dat ook telers en transporteurs groente en fruit in de mist zetten. Dat lijkt ook te gaan gebeuren. In februari gaat een trein van Zuid-Spanje naar Rotterdam rijden, waarbij groente en fruit gekoeld en met dry mist vervoerd wordt voor supermarkten en handelaren."

Frank Bakker

Directeur Contronics

Studeerde Hbs b in Eindhoven

Levensmotto: 'Vijftig procent besparen op de voedselafvalstroom'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van