Met fruitspread en granola voedselverspilling tegengaan en tegelijkertijd betere leefomstandigheden creëren. Dat is de gedachte achter Yespers.
Eind 2014 begon Stefan Baecke met het ontwikkelen van Yespers. "Mijn vrouw maakte elke ochtend een smoothie, maar op vloeibare voeding red ik het niet tot de lunch. Daarom bedacht ik een smeerbare smoothie voor op brood."
De fruitspreads en granola’s zijn inmiddels in diverse supermarkten te koop. Er liggen nog veel productideeën op de plank, maar de focus ligt nu op het vinden van meer partners die hun ingrediënten willen gebruiken.
Wat is Yespers?
"We hebben drie soorten fruitspreads en drie soorten granola. Ons doel is om stap voor stap, ingrediënt voor ingrediënt, aansluiting te zoeken bij boeren en coöperaties. De verbintenis tussen de productie en de gevolgen voor mens en milieu vind ik daarbij vooral interessant.
Zo werken we in Ecuador samen met een partij die afgekeurde bananen verwerkt tot een puree. En die bananenpuree verwerken wij weer in onze spreads."
Welk probleem lost het op?
"We willen voedselverspilling omzetten in inkomen en banen. Neem bijvoorbeeld die afgekeurde bananen. Door ze in onze producten te verwerken, voorkomen we dat ze dat een groot deel op de vuilnisbelt belandt. Intussen verdient de boer ook meer, omdat hij weer geld krijgt voor een in eerste instantie ‘afgekeurd’ product. En tenslotte: door het verwerken van de bananen in puree creëren we werkgelegenheid in de verwerkende industrie.
Hoe meer volume, des te meer impact we kunnen maken. Daarom importeren we de bananenpuree niet alleen voor onze fruitspread, maar zoeken we ook andere partijen die de puree willen verwerken. Zo zit dezelfde bananenpuree in de fairtrade bananenyoghurt van Plus."
Welke ontwikkelingen staan er nog op het programma?
"Aan de hand van onze ingrediënten toetsen we waar we de meeste impact kunnen maken. Na de bananen bleken dat cashewnoten. Die groeien namelijk in West-Afrika, een van de armste gebieden in Afrika. Voorheen werden de cashews verscheept naar Vietnam of India, voor het verwijderen van de schil. Daarna gingen de noten pas naar Europa."
"Nu helpen we bij het lokaal verwerken van cashews en kunnen de noten rechtstreeks vanuit Burkina Faso geïmporteerd worden. We kijken ook naar mogelijkheden om de reststromen van cashews en mango’s, die daar ook groeien, te gebruiken als duurzame energie."
Wat is de grootste uitdaging?
"Als je maatschappelijke impact wil maken, telt niet de laagste prijs in euro’s. Het gaat om de béste prijs, waarbij je rekening houdt met de maatschappelijke kosten. Het is lastig om partijen daarvan te overtuigen. Maar hoe meer bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, hoe makkelijker het gaat.
Samenwerking is noodzakelijk om maatschappelijke problemen op te lossen. Het huidige voedselsysteem houdt armoede in stand. En we moeten een duurzame voedselketen bouwen, die over dertig jaar ook nog functioneert. Als je wilt bijdragen aan de oplossing, bestaat er geen concurrentie."
Stefan Baecke
Oprichter Yespers
Studeerde rechten in Leiden
Levensmotto: "Ik ben een Zeeuw, dus: 'Luctor et Emergo!'"
Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.
Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'.