Van onze partner OHMF

Nederlandse startup Wonderkind maakt overstap naar Amerika

06 september 2018 17:55 Aangepast: 13 september 2018 17:31

“We hebben veel haast om met onze slimme recruitment software de stap naar Amerika te maken, want daar ligt de markt nog voor ons open”, zegt Lars Wetemans van Wonderkind en winnaar van het Oranje Handelsmissiefonds. Hij vertelt aan RTL Z hoe hij zich voorbereid op de grote overstap.

Wonderkind ontwikkelt software die aan de hand van artificial intelligence potentiële kandidaten matcht met vacatures. “We bereiken daarbij zowel actief als latent werkzoekenden. Daardoor kunnen we 100 procent van de arbeidsmarkt bereiken en van het hele internet een recruitmentplatform maken”, zegt Wetemans.

Zijn software wordt inmiddels gebruikt door talloze bedrijven zoals KFC, Dela en Tata Steel. Door slim gebruik te maken van data, kunnen recruiters passende advertenties aan potentiële werknemers laten zien op bijvoorbeeld Tinder of Facebook. “We bereiken daarmee ook mensen die misschien nog helemaal niet actief nadachten over een nieuwe functie, zoals kandidaten die zich verdiepen in programmeren maar daar geen opleiding voor hebben”, zegt hij.

Even pas op de plaats
Het bedrijf speelt daarmee in op de vraag van recruiters, die steeds vaker big data inzetten om de ideale kandidaat te vinden. In Amerika heeft Wonderkind de markt nog voor zich alleen. “Veel ondernemers denken bij een nieuwe kans: ‘Gewoon rammen, gaan, knallen, we zien wel’. Je ziet ook dat start-ups daardoor falen. Dat willen wij voorkomen als we een kantoor in Amerika openen”, zegt Wetemans.

Daarom schreef hij zich met zijn compagnon in voor het Oranje Handelsmissiefonds. Het fonds helpt jaarlijks tien bedrijven uit het MKB met het realiseren van hun internationale ambities. De initiatiefnemers ING, KLM, MKB-Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), helpen de ondernemers met hun internationale netwerk, ervaring en kennis. Zo zorgen zij ervoor dat een bedrijf als Wonderkind klaar is om succesvol een nieuwe buitenlandse markt te betreden.

Heb je als ondernemer ook internationale ambities?
Inschrijven voor het Oranje Handelsmissiefonds kan tot en met 9 september.

Oranje Handelsmissiefonds biedt netwerk aan
“Dankzij het fonds zijn we in contact gekomen met ambassadeurs en bedrijven die ons heel veel nuttige informatie konden geven. Zo kwamen we erachter dat Amerikaanse werknemers ons kunnen aanklagen als we hun salaris niet op de afgesproken datum overmaken. In Nederland is dat helemaal niet het geval”, zegt hij.

Het netwerk van het fonds helpt Wetemans ook met bedrijfskundige problemen. “We hadden bijvoorbeeld veel vragen over fiscale structuren. Moeten we een Amerikaanse of Nederlandse BV oprichten voor ons nieuwe kantoor in New York? Via onze startup-accelerator hebben we toegang tot een groot accountancy bureau, maar we kunnen hen niet zomaar alles laten uitzoeken. Als startup heb je ook niet de middelen om daar zelf voor te betalen, maar met behulp van het Oranje Handelsmissiefonds kregen we die mogelijkheid wel.”

Eind dit jaar opent eerste Amerikaanse kantoor
Afgelopen jaar vlogen Wetemans en zijn compagnon regelmatig op en neer naar het beloofde land. Inmiddels krijgen de uitbreidingsplannen van Wonderkind gestaag vorm. “We hebben iemand in Amerika aangenomen en we zijn nog op zoek naar sales mensen en een managing director. Hopelijk hebben we eind dit jaar echt de boots on the ground en een kantoor in New York.”

Tijd om daarna even uit te rusten, zal Wetemans vermoedelijk niet hebben. “Wij bieden een oplossing voor recruiters die vele malen beter is dan de huidige systemen. Daarom zouden we het super logisch vinden als we concurrentie krijgen. Software valt niet of nauwelijks te patenteren, dus we kunnen niet stilstaan. We moeten ons blijven ontwikkelen, maar dat is juist ook leuk.”

Het Oranje Handelsmissiefonds is een initiatief van ING, KLM, MKB-Nederland en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van