Ga naar de inhoud
Sponsored

Duurzaam aan de slag in De Werkfabriek

Co-workspace De Werkfabriek is gevestigd in een voormalige drukkerij. Rogier Dop is directeur en vertelt hoe hij sociaal ondernemerschap combineert met duurzaam vastgoedbeheer. “We willen het duurzaam doen.”

De Werkfabriek in Den Haag is een zogenaamde co-workspace. In het kantoorpand zijn verschillende bedrijven verzameld met als overeenkomst dat ze sociaal ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. Veel bedrijven huren er een kantoorunit of werkplek, zoals designbureau DSGND, architecten als Hofstede Architecten en adviesbureaus als Public Partners.

De huidige Werkfabriek is in 2016 hier begonnen, vertelt directeur Rogier Dop. Maar de oorsprong van de gezamenlijke werkruimte gaat terug tot de jaren negentig. Initiatiefnemer achter De Werkfabriek is het Haagse glazenwassersbedrijf Nelis Company, opgericht door Ian Smeyers, dat een lange traditie kent in het aannemen van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, vroeger ook wel straatschoffies genoemd.

Vragen

Volgens Dop was het oprichten van De Werkfabriek dan ook niet zo’n heel grote stap. Al is er volgens hem wel het een en ander veranderd, als het om de definitie van sociaal ondernemen gaat. “Daar kun je onder verstaan dat je een sociale impact wil bereiken. Maar ook dat je duurzaam wil ondernemen.” De gemene deler is de behoefte om goed te doen. Al moet er onderaan de streep wel wat overblijven, benadrukt hij.

Voor een kantoor waar sociaal en duurzaam ondernemen van belang zijn, is het natuurlijk logisch om ook het vastgoedbeheer onder de loep te nemen, zegt Dop. “Hoe run je het bedrijf? Hoe kunnen we duurzamer worden en kosten besparen ? Dat zijn vragen waar we mee bezig zijn.”

Daglicht

Als eerste werd naar het dak, of beter: de vier daken van het complex gekeken. Samen beslaat dit zo’n twaalfhonderd vierkante meter oppervlak. De perfecte plek om zonnepanelen te plaatsen, aldus Dop. “Maar toen we het dak opgingen, bleek dat we eerst het groot onderhoud aan moesten pakken. Er is flink wat aan vervanging toe.”

Op het dak zijn recent, als onderdeel van een interne verbouwing, zes dakkoepels geplaatst, zodat meer daglicht het complex binnenstroomt en minder licht aan hoeft. Een volgende stap zal zijn om de zwarte daken te vervangen voor licht gekleurde daken en waar mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Dop: “In de zon kan een zwart dak in de zomer opwarmen tot ruim 80 graden Celsius. Met een wit dak wordt het hooguit een graad of 30. Daardoor wordt het binnen in het gebouw minder warm.”

Die lagere temperaturen zijn overigens ook gunstig voor de zonnepanelen. Uit onderzoeken blijkt dat de energieopbrengst van zonnepanelen door de lagere temperatuur op een wit dak een paar procent hoger is dan op een zwart dak. Verder zal de verlichting en isolatie van De Werkfabriek onder worden handen genomen. “We hebben veel spaarlampen, waarvan we dachten die zuinig genoeg zijn. Bij nadere inspectie bleek dat toch wel tegen te vallen. Het kan nóg energiezuiniger.”

Bijen

Bij het maken van alle plannen kon Dop prima profiteren van de kennis die in huis is. Dat is het voordeel als je onderdak biedt aan een aantal architecten. Daarnaast baseerde hij de duurzame aanpassingen op de Fitscan van Essent. Dop: “Je krijgt een rapport waarin gekwantificeerd staat wat je moet doen en wat je kunt besparen. Het doel is als bedrijf te verduurzamen en tegelijkertijd die hoge energierekening naar beneden krijgen."

De komende tijd moeten alle maatregelen hun beslag krijgen. Eerst het laaghangend fruit zegt Dop, en daarna komt de rest aan de beurt. Wat ze in ieder geval wel gaan doen is een bijenkast naast het pand. In de buurt is een begraafplaats met veel groen. Daar kunnen ze mooi foerageren.

Ook weten welke energie bespaarmaatregelen het beste voor uw bedrijf werken? Met de gratis EnergieFitScan t.w.v. 500 euro komt een adviseur op locatie langs om te checken waar u energie kan besparen. U krijgt een overzichtelijk rapport met bespaarmaatregelen, terugverdientijd én opbrengst.