Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Growing ideas - Buurman levert biologische groente aan Lowlands

16 augustus 2018 14:53 Aangepast: 10 september 2018 11:19
Beeld © The Food Line-up

Heb jij op Lowlands een salade Biddinghuizen gegeten? Buurman en agrariër Carel Bouma leverde een groot deel van de ingrediënten, waaronder knoflook. Dat staat oorspronkelijk bekend als een subtropische gewas. "Door klimaatverandering kunnen we nu andere gewassen telen."

De agrariër is geboren en getogen op de boerderij die zijn vader ooit begon. Inmiddels staan hij en zijn vrouw aan het roer. Al in de jaren negentig had Bouma geen goed gevoel bij de chemische middelen, die hij gebruikte om gewassen te beschermen. Sinds 2008 werkt hij daarom volledig biologisch.

"Als biologische boer streef je naar evenwicht", zegt Bouma. "We hebben door de warmte last van de coloradokever, maar die houdt niet van een plons koud water. Door het land te beregenen, wat door de droogte toch nodig is, is het heel goed te managen."

Wat doet Bouma?
"We telen drie hoofdgewassen: aardappelen, wortelen en uien. Daarnaast telen we boontjes, suikermais en 'exoten' als knoflook en zoete bataten (aardappelen, red.). Allemaal biologisch.

Rooigewassen zoals aardappelen vragen veel van de grond. Ons land is opgedeeld in zes stukken. Om grondgebonden ziektes te voorkomen, zaaien we een gewas één keer per zes jaar op hetzelfde perceel. We wisselen het af met rustgewassen, bijvoorbeeld glutenvrije haver en glasklaver. Zo komt de grond weer 'tot rust'. De grasklaver lever ik aan een veehouder, waar ik mest voor terugkrijg.

Daarnaast leveren we biologisch poot- en plantmateriaal. Ongeveer tachtig procent verkopen we aan grootgebruikers als tuinders, akkerbouwers, zorgboerderijen en schooltuinen. De andere twintig procent verkopen we via onze webshop aan particulieren in Nederland, België, Duitsland en Engeland."

En nu ga je groente leveren aan Lowlands?
"We wonen naast het festivalterrein en zijn vanaf het begin vaste bezoekers. Ik heb jaren geleden contact gehad met de directeur om te kijken of ons bedrijf wat kon betekenen voor het festival. Dat lukte toen niet, maar dit jaar werden we benaderd door de Rabobank en cateringbedrijf The Food Line-up. Zij openden Brasserie 2050, waar zij eten uit 2050 aan Lowlands-bezoekers serveren.

Daarvoor leverden wij twee soorten aardappelen, waaronder een paarse variant, uien, boontjes en knoflook. Knoflook staat, net zoals de zoete bataat, bekend als een subtropisch gewas. Maar door klimaatverandering kunnen we deze gewassen nu ook in Nederland telen. Het is zelfs mogelijk dat hier over tien jaar watermeloenen groeien."

Miniatuurvoorbeeld

Wat is de grootste uitdaging?
"Je moet mee gaan met de tijd. Sommige gewassen vervallen, en er komen nieuwe bij. Spruitjes zijn weer terug, maar er was een tijd dat ze amper gegeten werden. Ze zijn nu zoeter en minder bitter dan vroeger. Ook verschijnen nieuwe rassen op de markt, die resistent zijn tegen ziektes. Bijvoorbeeld uien die immuun zijn voor meeldauw.

Telers, kwekers, handelaren en retail hebben een convenant getekend voor nieuwe aardappelrassen. Deze rassen zijn bestand tegen aardappelziektes, waardoor niet-biologische telers minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. Sommige telers, maar ook supermarkten, zijn vrij conservatief. Nu we de onbekendheid van deze aardappelrassen hebben doorbroken, kunnen we de omslag maken.

Een andere uitdaging is onkruid. Onkruid is het meest kwetsbaar als het net opkomt, maar dat geldt ook voor de gewassen. We gebruiken een verfijnde eg, die met behulp van satelliet en gps tot op twee centimeter nauwkeurig werkt. We zitten alleen nog op de tractor voor de controle, maar we rijden dankzij gps al jaren hetzelfde spoor. Ik verwacht dat we in de toekomst meer gebruik gaan maken van nieuwe technieken, zoals robots."

Carel Bouma
Agrariër
Middelbare landbouwschool in Emmeloord
Carel Bouma Biologisch Poot- en Plantgoed
Levensmotto: 'Geniet van het leven'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.


Thumbnail

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van