Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Met duurzaamheid beginnen loont altijd

02 augustus 2018 10:07 Aangepast: 06 augustus 2018 09:24

Dat het energieverbruik omlaag kan, weten de meeste ondernemers wel. Maar hoe? Wie iets wil doen aan energiebesparing, kan er zó mee beginnen.

Zeker als je een wat ouder bedrijfspand hebt, zijn er vaak veel punten waar je direct op kunt besparen. Denk maar eens aan de verlichting. Als je alle oude lampen laat vervangen door ledlampen, kunnen de verlichtingskosten met meer dan 50 procent worden teruggebracht. Heb je een plat dak? Dan is het interessant om te kijken naar zonnepanelen.

Ook handig: een thermostaat ophangen in de werkplaats die de verwarming 's avonds laat afslaan en een uur voor openingstijd weer aanzet. Veel ondernemers denken dat ze de temperatuur altijd stabiel moeten houden, maar dit geldt niet voor slecht geïsoleerde ruimten, zoals de werkplaats.

Als je toch bezig bent, kun je gelijk de ketel, heaters in de werkplaats, ramen en isolatie van het pand controleren. Dit zou je zelf kunnen doen, maar het is slimmer om hier een deskundige voor te vragen. Essent biedt gratis de EnergieFitScan (t.w.v. 500 euro) aan. Een adviseur loopt dan je  bedrijfspand na en je krijgt direct adviezen om te besparen, inclusief terugverdientijd.

Duurzame energie

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema, ook in het mkb. Veel bedrijven zijn hier al mee bezig . Zo ook Wim van Rooy van autobedrijf Roto in Eindhoven. 'Een autobedrijf heeft sowieso al veel met het milieu te maken. Zo moeten we bijvoorbeeld olie zo schoon mogelijk afvoeren. Daar gaan we al bewust mee om.'

 

Wim heeft de EnergieFitScan uitgevoerd en is blij met het resultaat: 'Ik kreeg een duidelijk verhaal. In klinkklare taal werden er per punt verbeterideeën gegeven met concrete terugverdientijd erbij.'

Energiebesparende maatregelen verplicht

Let op! Duurzaamheid is niet alleen belangrijk omdat het een besparing oplevert, ook vanuit de overheid wordt het een harde eis.  Vanaf 2023 moeten ale bedrijfspanden energiezuinig worden. Naar verwachting gaat het hierbij om zo’n 100.000 bedrijven. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht. Zijn kunnen bij constatering een boete opleggen.

Dit heeft gevolgen voor zowel huurders als verhuurders. Als een pand tegen die tijd niet beschikt over het juiste energielabel, mag een gebouw niet meer worden gebruikt. Strikt formeel mag een huurder in dat geval het pand niet meer verhuren en dient de verhuurder een nieuw onderkomen te zoeken.

Wilt u als ondernemer weten hoe u wél kunt voldoen aan de wettelijke regels en veel gedoe voorkomen? Doe dan de EnergieWetCheck en ontdek binnen 1 minuut welke energiebesparende maatregelen u kunt  nemen. Zo bespaart u uzelf niet alleen veel stress, maar ook veel geld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van