IT-ondernemer Anton van Daal startte in 1998 samen met een compagnon het softwarebedrijf In Summa. Van Daal is superfanatiek als het om duurzame aanpassingen gaat, en niet alleen omdat het een goed gevoel geeft.
Volgens directeur Anton van Daal spreek je In Summa uit als ‘In Soemma’, met een oe-klank. Hij begon de onderneming in Raamsdonksveer, samen met een compagnon, als leverancier van software voor managementinformatie. In de beginjaren werkten ze met name voor de uitzendbranche.
Tweede huis
Om te diversifiëren sleepten ze later de exclusieve verkooprechten van een Amerikaanse ontwerper van simulatiemodellen binnen. Zo groeide In Summa uit tot een softwaregroep met verschillende takken. “Wij bieden een tweede thuis voor nerds en supernerds.”, zegt Van Daal over de bedrijfscultuur. Medewerkers die een hobby onder werktijd willen beoefenen krijgen daar de ruimte voor ‘mits ze daarna weer aan de slag gaan’.
Verduurzamen
Van Daal vertelt dat belangstelling voor verduurzaming er bij hem altijd heeft ingezeten. Hij is een groot fan van Wubbo Ockels. Van Daal: “In een van de laatste videoboodschappen die hij opnam, deed hij een emotionele oproep. De aarde, daar zorgen we niet goed voor. Dat heeft me geraakt.”
Binnen het bedrijf is Van Daal minutieus alle te verduurzamen onderdelen af gaan lopen. Hij begon met het vervangen van de verouderde ketel. Die was al langer aan vervanging toe, maar dat was altijd vooruitgeschoven. Voorwaarde, zegt Van Daal, is of er een goeie business case van de groene investering valt te maken.
Nieuwe ketel
Van Daal: “In het begin hebben we er een tijdje mee gewacht. Zo’n ketel kost achtduizend euro, en ons ben zúnig. Maar uiteindelijk hebben we de knoop toch doorgehakt.” Dat bleek een slimme zet. De verwachting was dat het twee jaar duurde eer de ketel terugverdiend was. Maar in het eerste jaar bespaarden ze al zevenduizend euro op de stookkosten.
Isolatie
Vervolgens werd het dak geïsoleerd en werd er isolerende folie op de ramen aangebracht, op advies van Essent. Ook werden alle lampen vervangen door LED-exemplaren. Toch daalde de energierekening na deze aanpassing minder hard dan Van Daal had verwacht.
Zuinige servers
Als energie-intensief bedrijf, met al die servers, computers en lange werkdagen, bleek het nuttig om naast isolatie en verlichting ook het verbruik van apparatuur onder de loep te nemen. Van Daal: “Dus toen zijn we onze servers gaan bekijken. We bieden allerlei clouddiensten aan. Klanten vragen daarom. De vraag was: gebruiken we wel de meest zuinige opslagsystemen?” Dat bleek niet het geval.
Van Daal nam het serverpark onder handen. Eerst werd en drietal grote servers vervangen door zuiniger exemplaren. Die werden daarna vervangen door een grote, superzuinige server. Dat hielp wel. Van Daal: “Het jaarlijkse verbruik nam met zesduizend kilowattuur af.” Nadat het dak werd vol gelegd met zonnepanelen, daalde stroomrekening nog meer.
Gave Tesla
Tot slot nam Van Daal ook het wagenpark onder de loep. De leaseauto's waar zijn salesmensen in rijden wordt nu ook aangepast. De eerste Nissan Leafs rijden al rond. Om het goede voorbeeld te geven, heeft hij zelf een Tesla aangeschaft. Een aankoop waar zijn zoons het erg mee eens zijn. “Die vinden dat zo’n gave auto.”
Ontdek hier op welke gebieden jij met je onderneming energiewinst kunt behalen!