Ga naar de inhoud
Sponsored

Zakelijk rijden dankzij de zon op het dak

Aries Koulil is eigenaar van autoherstelbedrijf en Peugeot-dealer De Keen in Etten-Leur. Dankzij de zonnepanelen op het dak wekt hij nu zijn eigen energie op. “Ik kijk dagelijks op de app.”

De garage van Aries Koulil heeft een lange historie. Zelf stapte hij in 1998 in de onderneming. Maar het bedrijf dat auto’s repareert, onderhoudt en keurt voor de APK bestaat al sinds de jaren zeventig. Naast een herstelbedrijf voor alle merken, is De Keen ook dealer van nieuwe en tweedehands auto’s en tevens Peugeotdealer.

Vorwaarden
Koulil vertelt dat hij in 2000 een nieuwe gebouw liet neerzetten. Destijds werd alles volgens de toen geldende normen geïsoleerd en verwarmd. “We hadden vanaf het begin al vloerverwarming in de showroom en hete luchtverwarming in de werkplaats.”, zegt Koulil. Als officieel Peugeotdealer kon hij bovendien niet in zo maar een pand gaan zitten. “We moesten natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, qua uitstraling.”

Voor lief
Achteraf vindt Koulil het ook een beetje vreemd. Maar eigenlijk heeft hij de hoge energierekening van zijn pand altijd voor lief genomen. Dat hoorde er nou eenmaal bij, zegt hij. “Anderen uit de branche betaalden vergelijkbare bedragen.” Toch is hij de laatste jaren anders tegen energiekosten aan gaan kijken. Er is steeds meer om te doen, erkent hij. 

Situatie
Het kwam hem dan ook best goed uit toen hij door Essent werd benaderd met een aanbod voor een zogenaamde EnergieFitscan. Koulil: “Dan komen er een paar mensen van Essent langs die alles nalopen, van de isolatie, de verlichting tot de verwarming. Ze kijken naar je situatie. Vervolgens krijg je een rapport met een inventarisatie waarin staat wat en hoe je kunt besparen.”

Vervangen
Het autobedrijf van Koulil kon zowel op verlichting besparen, door alle lampen door ledlampen te vervangen, als op de energierekening, door het plaatsen van zonnepanelen op het grote dak van de werkplaats en showroom. Het idee van een zonneboiler liet hij even voor wat het was.

Terugverdientijd
Koulil vond de adviezen die hem werden gepresenteerd voldoende overtuigend. Hij beschikte over de financiële middelen en besloot vorig jaar te investeren in de voorgestelde verbeteringen. “Er is een terugverdientijd van zeven jaar. Ik zie het gewoon als een goede belegging.”

Nul
Inmiddels heeft hij lol gekregen in de energiebesparingen en -opbrengsten. Dagelijks kijkt hij even op de Essent Zakelijk-app wat de opbrengst is. Hij kan -een jaar later- goed vergelijken wat zijn verbruik toen en nu is: “We zijn nu al naar de nul aan het toewerken. We verbruiken bijna net zo veel als we zelf opwekken.”

Goed gevoel
Bijkomend voordeel is dat Koulil, nog voor de zonnepanelen er lagen, al een elektrische Peugeot had aangeschaft. Nu hij zelf z’n zon opwekt, plugt hij met een goed gevoel de auto ’s ochtends in de oplader. “Ik rij volledig op zelf opgewekte energie. Dat is toch geweldig?”

Ontdek snel op welke gebieden jij met je onderneming energiewinst kunt behalen