Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Growing ideas – Fruitteler kiest bewust voor de stad

06 juli 2018 13:44 Aangepast: 10 juli 2018 10:57
Beeld © ANP

Lisan en Wil Sturkenboom hadden een fruitteeltbedrijf in Dronten, maar wilden meer diversiteit in hun werk en meer contact met de consument. Intussen zocht gemeente Amsterdam agrarische ondernemers die wilden investeren in een stuk grond. Zo werd Fruittuin van West geboren.

De boomgaard, winkel en het café trekken verschillende bezoekers van alle leeftijden. De twintig medewerkers bestaan uit betaalde werknemers, stagiairs en vrijwilligers. Een deel van de vrijwilligers heeft psychologische problemen. Lisan: "Wij zijn goed in boeren, niet in de psycholoog spelen. Maar dat vinden ze juist fijn. We zijn ook een zorgboerderij voor mensen met een handicap, die begeleid worden door een zzp’er."

Wat is Fruittuin van West?
"Het grootste gedeelte van onze 6,5 hectare grond bestaat uit een boomgaard, waar we vijfentwintig fruitsoorten telen. Daar lopen vlees- en legkippen rond die voor natuurlijke bemesting van de bomen zorgen. Bezoekers kunnen in Fruittuin van West zelf fruit plukken of eieren rapen. Ook kunnen ze een kopje koffie drinken in ons café en boodschappen doen in onze winkel met biologische producten.

Daarnaast hebben we een tuinlokaal dat bedrijven kunnen huren voor vergaderingen. Ook verzorgen we workshops en zijn er regelmatig optredens van muzikanten of theatergroepen. Het Nieuw Utrechts Toneel speelt hier bijvoorbeeld het toneelstuk ‘Terug naar de kersentuin’, midden tussen de kersen."

Wat is de grootste uitdaging?
"We telen biologisch-dynamisch, waarbij je aan harde eisen moet voldoen. Je mag wel spuiten met natuurlijke middelen, maar je kunt beter zorgen dat de boom sterk en weerbaar is.

Vorig jaar hadden we last van fruitmot. Echt een rotbeest, waardoor we weinig appels hadden. We hebben dit jaar veel oorwormen bij de kersenbomen. We hebben takken met oorwormen bij de appels gelegd in de hoop dat de oorwormen de eitjes van de fruitmot opeten."

Welke ontwikkeling staat nog op het programma?
"We willen zelfvoorzienend worden, maar ik weet niet of dat gaat lukken. We zijn al een eind op weg. De vloeren worden onder andere verwarmd met warmte uit de koelcellen en warmte uit compost. En we hebben onze eigen waterbron. Op termijn willen we ook nog zonnepanelen aanschaffen.

Vier jaar geleden zijn we begonnen op een kaal weiland en dit jaar hopen we voor het eerst winst te maken. De winter is een lastige periode voor ons. Daarom telen we witlof en gaan we shiitakes kweken, zodat bezoekers ook in de winter kunnen oogsten. Daarnaast hebben we een kaaswerkplaats en allerlei activiteiten om het nog aantrekkelijker te maken om te komen."

Welke tip zou je andere ondernemers geven?
"We hadden geen ervaring met het opzetten van een winkel en horeca. Wij dachten: dat doen we zelf wel, met ons boerenverstand. Dat hebben we onderschat. Misschien hadden we van meet af aan een ervaren rot moeten inschakelen. Toch denk ik dat als we het opnieuw zouden doen, we het wéér zelf doen. Dat heeft vooral te maken met ondernemers-eigen-wijsheid. En met de kosten."

Lisan Sturkenboom

Medeoprichter Fruittuin van West
Studeerde Pabo in Den Bosch
Levensmotto: 'Mensen laten verwonderen'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden. Lees meer over dit onderwerp op de website van Rabobank: innovatieve beschermlaag houdt fruit langer vers en groenten op de wereldkaart.


Thumbnail

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van