Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

De Hallen deelt het energievoordeel met haar huurders

02 juli 2018 11:11 Aangepast: 19 juli 2018 17:04

In Amsterdam werd een voormalige tramremise omgebouwd tot een foodhal met kantoren en culturele voorzieningen. Marc Nelissen, uitbater van de De Hallen Studio’s, is trots op de duurzame exploitatie. “Zakelijk klopt het gewoon.”

Jarenlang lag het enorme complex van twintigduizend vierkante meter midden in een dichtbevolkte Amsterdamse woonwijk weg te kwijnen. Na een ingrijpende renovatie, die maar liefst dertig miljoen euro kostte maar het oorspronkelijke karakter intact hield, werd De Hallen in 2014 heropend. Met talloze eettentjes, bedrijven, een bioscoop en een hotel groeide De Hallen binnen no time uit tot een glimmende hotspot.

Marc Nelissen is directeur van De Hallen Studio’s, een onderdeel van De Hallen dat studioruimte verhuurt voor programma’s en presentaties. “De Hallen is inderdaad zo duurzaam en zo groen mogelijk. Bij de renovatie van het complex is dat een hele belangrijke component geweest.”, zegt hij.

Daglicht
Vanwege de omvang werd er gekozen voor een centrale verwarming die werkt met een warmte-koudewisselaar. Dat is een pomp waarmee in de winter kou wordt opgeslagen in het grondwater onder het complex. Dit wordt in de zomer gebruikt om de ruimtes te koelen. In de zomer draait dit proces om. Dan wordt er juist warmte opgeslagen, om in de winter als verwarming te gebruiken.

Naast dit systeem, zegt Nelissen, is er veel geïnvesteerd in het zo goed mogelijk isoleren van de oude tramremise. Zo zijn alle dakramen, volop aanwezig vanwege het daglicht dat vroeger nodig was tijdens de reparatie van trams, nu uitgevoerd in driedubbel glas. “Het gebouw is heel zwaar geïsoleerd, maar dan van bovenaf.”

Niet puur op winst gericht
De reden dat de exploitatiemaatschappij heeft gekozen voor een duurzame aanpak, is volgens Nelissen ingegeven door het doel om van De Hallen ‘mixed gebruik’ gebruik te laten maken. Niet alleen gericht op commerciële bedrijven, maar ook op bedrijven die niet puur op winst gericht zijn.

Hij geeft een paar voorbeelden van de maatschappelijk-culturele bedrijvigheid: “Er zit hier een gallery met kunst van mensen met een verstandelijke beperking. Die wordt hier aan de man gebracht. Ergens anders is een fietsenreparatie waar mensen werken die re-integreren. Die knappen fietsen op die worden verkocht.”

Tientallen eettentjes
Door de servicekosten laag te houden, krijgen dat soort ondernemingen ook een kans zegt Nelissen: “Dat is alleen maar te realiseren door de algemene kosten heel laag te houden.” Hij voegt daar aan toe dat De Hallen Studio’s daar ook van profiteert: “In ons geval, voor bij elkaar achttienhonderd vierkante meter, zorgt dat voor een goed business plan omdat de kosten toch beheersbaar zijn.”

Nu zijn in De Hallen vier commerciële partijen actief en tal van grote en kleinere bedrijven en bedrijfjes, waaronder de tientallen eettentjes in de grote, centrale ruimte.

Warmtegordijn
Hoewel de duurzame exploitatie van De Hallen grondig is aangepakt, zijn er in de loop der tijd toch aanpassingen gedaan. Bij dagelijks gebruik blijkt dat er dan toch sommige zaken over het hoofd zijn gezien. Nelissen: “Er is hier een grote passage die open moet zijn. Want we moeten voor bezoekers natuurlijk openheid uitstralen. We kwamen er achter dat daar in winter veel kou naar binnen kan, en in de winter veel warmte. Dus daar zijn glazen schuifdeuren aangebracht en een warmtegordijn.”

Leegstand
De Hallen is qua duurzame voorzieningen dus goed op weg. Maar dat betekent niet dat ze er nu al zijn, zegt Nelissen. “We zijn nu een paar jaar verder. Dus nu wordt er gekeken naar de elektriciteit. Er zijn concrete plannen om de enorme daken die we hier hebben, te gaan voorzien van zonnepanelen.” Volgens Nelissen is dat overigens niet voldoende om in de volledige stroombehoefte te voorzien. “Maar wel voor een aanzienlijk deel. De tender wordt uitgeschreven door de TROM, de Tram Remise Ontwikkelings-Maatschappij die het complex beheert.”

Nelissen zegt hoge verwachtingen te hebben van de verdere verduurzaming van het hallencomplex. Het mooie vindt hij, is dat alle nieuwe investeringen gedaan worden uit de huuropbrengsten. Vooraf was een leegstand ingecalculeerd van vijf procent. Maar dat percentage is nooit gehaald, zo populair zijn De Hallen.

Zweefkeesverhaal
Omdat het zo goed gaat kan zowel vanuit economisch oogpunt als vanuit ‘principiële wens’ gehandeld worden, benadrukt Nelissen. “We hadden hier laatst MKB-Amsterdam over de vloer die wilden komen kijken wat er mogelijk is op het gebied van energiebesparing. Dit is geen zweefkeesverhaal maar het puur zakelijk benutten van de mogelijkheden. Wie het hoort, zegt het voort!”

Ook energie besparen met jouw onderneming? Essent Zakelijk maakt het je graag gemakkelijk. Bijvoorbeeld met de EnergieFitScan, waarmee je in één minuut weet of jouw onderneming voldoet aan de Wet Milieubeheer én welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van