Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Zo bespaar je energie, verdien je geld én voldoe je aan de verplichtingen

25 juni 2018 16:36 Aangepast: 19 juli 2018 16:44

Als ondernemer wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk opereren, ook als het om energiebesparing gaat. Wie nu investeert, verdient later en voldoet ook nog eens aan de verplichte maatregelen rond energiebesparing.

Een beetje ondernemer koopt slim in en probeert zo veel mogelijk te besparen. Toch wordt de mogelijkheid om op energie te besparen nog wel eens vergeten. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat bedrijven 10-15% kunnen besparen op energie, zonder investeringen te doen. Mét investeringen is de bespaarmogelijkheid nog veel groter. 

In het Klimaatakkoord van Parijs zijn een aantal harde afspraken vastgelegd. De aarde mag niet meer dan 2 graden opwarmen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk en het streven is zelfs onder de 1,5 graad te blijven. Overheden zijn verplicht de doelstellingen te vertalen naar eigen afspraken. In Nederland betekent dat onder meer dat bedrijven bij moeten dragen door energiebesparende maatregelen te nemen. De overheid ziet daar steeds strenger op toe.

De overheid heeft voor verschillende branches een lijst opgesteld met energiebesparende maatregelen. Voor al deze maatregelen geldt dat ze binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Daarna ga je als ondernemer dus geld besparen. De maatregelen gaan onder meer over isolatie, ventilatie, verwarming en verlichting.

Van ondernemers worden best wat investeringen verwacht. Sinds dit jaar ligt de bewijslast bij de ondernemer en niet meer bij de overheid. Dus het is zinvol te zorgen dat je aan al je verplichtingen voldoet. De overheid wil je er echter graag bij helpen. Zij dragen immers de verantwoordelijkheid voor de klimaatdoelstellingen. Er zijn daarom tal van subsidies, goedkope leningen en andere stimuleringsregelingen om je op weg te helpen. Sommige ervan zijn zelfs te combineren. 

De 7 belangrijkste stimuleringsmaatregelen op een rij:

1. De Energie Investeringsaftrek (EIA)
Met de EIA is het mogelijk om 54,5% van je investeringskosten in verduurzaming af te trekken van je winst. Dat is bovenop je gebruikelijke aftrek. Het gaat hier om investeringen zoals vastgelegd in de lijst met maatregelen voor jouw branche.

2. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Afschrijving milieu-investeringen
Met de MIA kun je profiteren van een aftrek tot 36% van je investeringsbedrag. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, ook wel Vamil genoemd, kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Het levert je een liquiditeit- en rentevoordeel op en kan ingezet worden op een door jezelf te bepalen tijdstip.

3. Subsidies voor wie zelf energie gaat opwekken
Met subsidies maakt de overheid zelf energie opwekken aantrekkelijk voor ondernemers. Er zijn een aantal landelijke subsidies, maar ook lokale overheden bieden stimuleringsmaatregelen. Informeer daar dus naar bij je gemeente.

4. De salderingsregeling
De salderingsregeling is er speciaal voor particulieren en kleinzakelijke verbruikers. Daarin wordt zelfopgewekte zonne-energie verrekend met je verbruikte energie. In 2020 zal de salderingsregeling komen te vervallen. In plaats daarvan is het mogelijk subsidie te krijgen voor elke kWh die je zonnepanelen opbrengen.

5. Regeling verlaagd tarief
Deze regeling, die ook wel de postcoderoosregeling wordt genoemd, is bedoeld voor burgerinitiatieven die in coöperatief verband hernieuwbare energie willen opwekken. Als ze gezamenlijk investeren in een zonnedak, zonnepark of een kleine windturbine in de buurt komen ze aanmerking voor korting op hun energiebelasting.

6. Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
De SDE+ is speciaal bedoeld voor grootschalige opwekkingsprojecten die meer dan 15 kWp terugleveren. Voorwaarde is ook een grootverbruikaansluiting. Het gaat bijvoorbeeld om projecten met biomassa, geothermie, water-, wind en zonne-energie. De overheid voorziet in een extra bijdrage voor de opgewekte energie.

7. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of palletkachel kun je een tegemoetkoming aanvragen met de ISDE.

Gratis bespaaradvies
Wil je weten hoe het nu precies met subsidies zit of kun je wel wat hulp gebruiken bij de aanvraag? Bij Essent kun je terecht voor het MKB EnergieKafé. Daar bespreken we in een interactieve sessie wat voor u als ondernemer relevant is. En belangrijker nog, u krijgt te horen hoe u geld kunt besparen met deze wet! Meer informatie over de MKB EnergieKafé's vind je hier. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore