Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Zo trekt jouw vacature de aandacht

21 juni 2018 17:40

Een vierde van de vacatures staat meer dan drie maanden open, blijkt uit een analyse van Indeed begin dit jaar. Hoe zorg je ervoor dat de meest schaarse talenten toch reageren op jouw vacatures?

1. De beste kandidaten bereik je niet met bulkberichten
“Op het moment dat je een kandidaat zelf benadert, via bijvoorbeeld een cv-database, is het belangrijk dat je een bericht persoonlijk en bondig maakt”, zegt recruitment evangelist Anouk Kon.

Analyse van Indeed laat zien dat er via Indeed CV de meeste respons is op berichten die 80 of minder woorden bevatten. Een korte mail schrijven is een uitdaging, zegt Kon. “Om deze reden is het verstandig om een url op te nemen naar je vacature. Dan hoef je die niet ook uit te leggen en kan je het bericht persoonlijk, kort en bondig houden.”

Uit analyse van de vacaturesite blijkt dat het loont om ieder bericht te personaliseren. “Als we een vergelijking maken tussen een bericht dat naar tien mensen wordt gestuurd en naar een persoon, dan zien we in het laatste geval ongeveer 10 procent verschil in de respons rate”, zegt Kon.

2. Iedereen zoekt naar werk, ook passieve talenten
Ook mensen met die ergens lang werken, blijven op zoek. De reden dat ze je niet benaderd hebben is omdat ze nog nooit van je organisatie of branche gehoord hebben.

Zorg daarom voor een sterk werkgeversmerk en word actief op platformen waar kandidaten zich bevinden. Zo kennen ze het bedrijf al en klikken ze sneller op de vacature als ze deze tegenkomen. “Denk aan een bedrijf als de Albert Heijn: je ziet hun merk ook op veel plaatsen terugkomen. Niet alleen maar in foldertjes met aanbiedingen”, zegt Kon.

Wanneer je zelf passieve kandidaten benadert, houd er dan rekening mee dat zij meestal eerst even rondkijken bij concurrenten, zegt Kon. “Mensen zoeken altijd naar een benchmark. Na een aanbod zoeken ze er vaak twee andere interessante vacatures bij. Vervolgens kiezen ze een van de drie.”

3. Zorg voor een goede mobiele site
Kandidaten reageren vaker via desktop, maar onderschat de kracht van mobiel niet. Ongeveer een derde reageert via een smartphone op berichten van recruiters of werkgevers.

Dat kan nog wel eens voor problemen zorgen, zegt Kon. Ze ziet dat de ‘werken bij-pagina’s’ niet altijd goed werken op smartphones. “Als ik dan wil solliciteren kan dat niet, omdat hun proces niet geoptimaliseerd is voor mobiel. Dat is echt een no go.”

Vergeet ook de vacaturetekst niet mobielvriendelijk te maken, adviseert Kon. “De schermweergave is kleiner, dus de vacaturetekst leest anders. Bulletpoints lezen niet lekker op een smartphone, dus laat deze weg. Kort ook de tekst in zodat kandidaten niet halverwege afhaken.”

Meer weten over hoe je het juiste talent aantrekt voor jouw bedrijf? Download hier het e-book van Indeed: 5 tips voor het aantrekken van de beste kandidaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van