Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

‘Cv’s verdwijnen dankzij Artificial Intelligence’

21 juni 2018 16:46 Aangepast: 21 juni 2018 17:02

“Cv’s verdwijnen ten gunste van werkportfolio's”, zegt recruitment evangelist Anouk Kon van Indeed. “De arbeidsmarkt verandert naar een skillbased maatschappij, waardoor opleidingen minder waarde hebben. Door artificial intelligence kunnen recruiters beter inspelen op de vraag naar vaardigheden.”

Doordat de arbeidsmarkt verandert, zal de nadruk steeds meer komen te liggen op ‘vaardigheden’, zoals creativiteit of doelgroepdenken. Kon ziet een systeem voor zich waarin werkgevers gevraagd wordt welke eigenschappen zeer belangrijk zijn voor het bedrijf en de functie. “Vervolgens gaan we kandidaten daarop toetsen.”

Artificial intelligence, zelflerende systemen die grote hoeveelheden data kunnen interpreteren, zorgen ervoor dat werkgevers sneller een beeld krijgen van de vaardigheden van kandidaten. “Er wordt steeds meer historische data over je vergaard. Dat is misschien een beetje eng, maar ook heel fijn. Zo kunnen recruiters vooraf al beter duiden of je goed bij de bedrijfscultuur past”, zegt Kon.

Als voorbeeld noemt ze lingeriebedrijf Hunkemöller, die cv’s al in de ban heeft gedaan. “Als je daar wilt werken, moet je direct een assessment doen. Zij vinden ervaring minder belangrijk, zolang je maar klantgericht bent. Die vaardigheid doe je niet altijd bij andere winkels op”, zegt ze.

Beter passende vacatures door artificial intelligence
Werkzoekenden moeten daarom niet vreemd opkijken als ze in de toekomst een vacature zien die in eerste opzicht helemaal niet bij hen lijkt te passen. “Als zoekmachine kan Indeed precies zien wie waar solliciteert en wat voor profiel deze mensen hebben. Deze kennis passen we door middel van artificial intelligence toe om nog betere vacatures voor je zoeken”, zegt ze.

Om deze algoritmen ook vaardigheden van werkzoekenden goed te laten interpreteren, moet er nog wel een ontwikkelingsslag gemaakt worden, vertelt ze. “Op harde feiten, zoals studie, kan je goed matchen. De kwaliteit van iemands vaardigheden meten wordt lastiger.” Daarom worden in de toekomst assessments en andere persoonlijkheidstesten van groter belang.

Minder onbewuste discriminatie
Er zijn nu al onderzoeken gedaan waarbij met behulp van artificial intelligence kwalitatief vergelijkbare of betere werknemers zijn aangenomen dan door de recruiter. “Je ziet dat er door zulke systemen onbewuste vooroordelen wegvallen.”

Ze legt uit: “Mensen spiegelen en nemen het liefst anderen aan die op hen lijken. Je kunt proberen om dat niet te doen, maar vaak gebeurt het toch. Op deze manier kunnen we dat ondervangen en bedrijven diverser maken, wat uiteindelijk goed is voor de organisatie. Hoe geweldig is dat?”, zegt de recruitment evangelist.

Direct het salaris voorspellen
Ook salarisonderhandelingen worden op deze manier gemakkelijker. “Je kunt nu al op onze site zien wat anderen in vergelijkbare functies in het bedrijf verdienen. Zeer belangrijk, want je ziet dat mensen salaris als belangrijkste voorwaarde hebben bij een nieuwe baan. Daarna komen pas de locatie en de vraag om flexibele arbeidstijden.”

Als een computer de taak van recruiters beter kunnen uitvoeren, betekent dit dat zij hun koffers kunnen pakken? Kon ontkent stellig. “Die goede resultaten in het onderzoek werden alleen behaald omdat de onderzoekers heel veel data hebben gebruikt om het profiel van een ideale kandidaat helder te krijgen. Daar heb je mensen voor nodig. En uiteindelijk hebben ook zij nog gewoon een interview gedaan.”

Hoe goed de zelflerende algoritmen ook zullen worden, mensen zullen nooit verdwijnen, zegt ze. “Artificial intelligence is echt een tool. Er is uiteindelijk altijd een moment dat de menselijke klik gemaakt moet worden. Dat kan alleen een mens. Wel geloof ik dat het recruitmentvak ongelofelijk zal veranderen; je zult meer data scientists zien en andere recruiters die zich met de data bezighouden.”

Meer weten over de ROI van je recruitmentstrategie? Download hier het e-book van Indeed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van