Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Net een nieuwe baan en nu alweer op zoek naar de volgende

21 juni 2018 16:40 Aangepast: 21 juni 2018 17:01

Vacatures voor hoger opgeleiden zijn steeds moeilijker te vervullen. En is de nieuwe werknemer eindelijk gevonden, dan is de kans groot dat hij alweer snel doorzoekt naar de volgende baan. Indeed zet de meest opvallende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op een rij:

1. Functies voor hoger opgeleiden steeds moeilijker te vervullen
De huidige arbeidsmarkt wordt steeds meer opgesplitst in twee afzonderlijke markten: één voor hoogopgeleide werknemers en één voor alle anderen.

Als werkgever kan je daar wel wat aan doen. Uit onderzoek in opdracht van de vacaturesite blijkt dat salaris (73%), flexibiliteit (51%) en zinvol werk (51%) belangrijke criteria zijn bij het kiezen van een baan (Bron: Decipher/FocusVision in opdracht van Indeed, n=4.000).

Speel daar als werkgever dus op in. Indeed geeft aan dat het zelfs zin heeft om het bedrijf te verhuizen naar een plaats waar meer potentiële werknemers wonen. (Bron: Decipher/FocusVision in opdracht van Indeed, n=4.000)De helft (52%) van de kandidaten kijkt namelijk kritisch naar de locatie van een bedrijf. Ook vindt een bijna net zo grote groep (47%) de werkomgeving erg belangrijk. 

2. De vraag naar gespecialiseerde IT’ers blijft stijgen
De concurrentie om de beste kandidaat te vinden blijft stijgen: bijna elk bedrijf zoekt gespecialiseerde IT’ers. Zij zijn niet alleen populair bij softwarebedrijven. Sterker nog: het overgrote deel van de computerspecialisten werkt bij bijvoorbeeld webservices, banken en mkb’ers. Helaas voor bedrijven behoren juist die vacatures in Nederland tot de moeilijkst vervulbare.

De vraag naar .NET-ontwikkelaars ontwikkelaars is het grootst: 36 procent van de functies wordt niet binnen 90 dagen vervuld. Ook IT consultants, IT engineers, Python-ontwikkelaars en Java-ontwikkelaars zijn schaars, blijkt uit een analyse van Indeed begin dit jaar.

Mede daardoor stromen steeds meer mensen uit andere werkvelden toe tot de branche. Bijna de helft van alle ontwikkelaars heeft zelfs nooit een diploma Informatica behaald.

3. Werknemers zoeken actiever dan ooit
71% van de Nederlandse werknemers kijkt minstens één keer per maand naar nieuwe vacatures, zegt Indeed. (Bron: Decipher/FocusVision in opdracht van Indeed, N=2.962)

Vacaturesites (48%) zijn daarvoor het populairst. Een bijna net zo grote groep (42%) bezocht carrièresites van werkgevers. (Bron: Decipher/ FocusVision in opdracht van Indeed, N=2962.) Opvallend is ook dat vacature-alerts populair zijn: meer dan de helft heeft zich daarvoor aangemeld. 

Wie een nieuwe baan heeft gevonden, gaat daarna niet rustig achterover zitten. Uit de informatie van Indeed blijkt dat 65 procent van de werkzoekenden wereldwijd binnen drie maanden alweer nieuwe vacatures bekijkt.

Meer weten over hoe toptalent naar vacatures zoekt? Download hier het e-book van Indeed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van