Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Zo ziet de perfecte vacaturetekst eruit

21 juni 2018 16:30 Aangepast: 21 juni 2018 17:00

Afgelopen kwartaal stonden er volgens het CBS ruim 267.000 nieuwe vacatures open. Komende maanden blijft dat aantal stijgen, bevestigt ook Indeed. Hoe maak je jouw vacature het meest aantrekkelijk? De vacaturesite deelt vijf tips!

1. Meer is minder: schrijf korte teksten
Houd de vacature kort. Uit een analyse van Indeed blijkt dat vacatureteksten tussen 700 en 2000 tekens (redactie: 100 tot 325 woorden) tot 30 procent meer sollicitaties leiden.

Vaak worden er onnodig veel holle frasen in vacatures gebruikt, zoals ‘marktconform salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden’. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden, zegt recruitment evangelist Anouk Kon van Indeed. “De teksten worden daardoor te lang. Wanneer je de tekst kort houdt, kom je tot de kern.”

2. Beschrijf je organisatie eerlijk
Een kandidaat wil graag weten waarom hij of zij voor een specifieke organisatie moet kiezen. Beschrijf in de vacaturetekst wat jouw bedrijf uniek en speciaal maakt.

Laat de tekst door een collega uit het werkveld schrijven, adviseert Kon. “Een leuke oefening om te doen is om aan medewerkers te vragen hun eigen vacaturetekst te schrijven. Je krijgt zo echt een goed beeld van wat de functie inhoudt en wat er dus in de vacaturetekst moet komen.”

Recruiters gebruiken vaak standaard vacatureteksten die we herpubliceren, merkt ze op. “Vacatures veranderen echter in de loop der tijd. Een functie waarvoor we drie jaar geleden aan het werven waren, kan er inmiddels heel anders uitzien.”

3. Kies zoektermen waar kandidaten op zoeken
Gebruik termen waar potentiële nieuwe werknemers daadwerkelijk op zoeken. Ga dus niet voor ‘Java-ninja’ of ‘Java-hacker’ als je op zoek bent naar een Java-ontwikkelaar. Door het gebruik van creatieve zoektermen komt de vacature niet naar boven in de zoekresultaten.

Een andere valkuil is het gebruik van interne termen. Gebruik daarom bijvoorbeeld de titel ‘Marketing Event Coordinator’, in plaats van de interne benaming ‘Marketing Coördinator II’. Ga ook na of de vacaturetitel past bij de inhoud. Zoek je bijvoorbeeld echt een coördinator, of eigenlijk meer een leidinggevende?

Medewerkers van Indeed kunnen de best presterende zoekwoorden voor jouw vacatures inzichtelijk maken. Op deze manier wordt duidelijk welke zoekwoorden het meest populair zijn. Grote kans dat kandidaten deze woorden invoeren als ze een passende vacature zoeken.

4. Kijk nog eens goed naar de eerste alinea
Besteed extra veel aandacht aan de eerste paar zinnen van de vacature, zegt Kon. “Neem juist in de eerste alinea de belangrijkste zoektermen op. Zo zorg je ervoor dat potentiële kandidaten getriggerd worden en de rest van de vacature ook gaan lezen.

De eerste zin moet geen droge opsomming van deze zoektermen worden, waarschuwt ze. “Het is heel belangrijk om ook woorden mee te geven die linken aan de beleving en cultuur van je organisatie.”

5. Blijf experimenteren
Als de vacature eenmaal online staat, ben je nog niet klaar. Scherp hem aan en analyseer via het dashboard van Indeed hoe de vacature het doet. Met deze informatie kan je al je vacatures optimaliseren en sneller de juiste kandidaat vinden.

Kijk daarvoor ook naar de vacatures van andere bedrijven in jouw branche. Hoe zien hun vacatures eruit? Welke woorden gebruiken ze? Wellicht gebruiken zij strategieën die ook voor jou nuttig kunnen zijn. Het is goed om bewust te zijn van verschillende wervingsmethodes, misschien kom je zelfs op geniale ideeën.

Meer weten over het schrijven van de beste vacatureteksten? Download hier het e-book van Indeed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van