Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Growing ideas – Planten zuiveren afvalwater abdij

15 juni 2018 15:44 Aangepast: 25 juni 2018 13:48
Beeld © ANP

Tropische planten gaan het afvalwater zuiveren van Abdij Koningshoeven. “Als monnik is het vanzelfsprekend om aandacht te hebben voor duurzaamheid”, aldus broeder Isaac.

De trappisten maken diverse producten waaronder het wereldbekende trappistenbier La Trappe. Dit najaar moet hun eigen unieke waterzuiveringsinstallatie gereed zijn. Het afvalwater, bijna een miljoen kubieke meter per jaar, wordt dan gezuiverd door tropische planten.

Abdij Koningshoeven gebruikt het gezuiverde water vervolgens voor irrigatie, het sproeien van planten en omspoelen van bierflessen. De abdij investeert ongeveer 2 tot 2,5 miljoen euro in de waterzuivering. Ook krijgt het project subsidie van de provincie Noord-Brabant en de Europese Commissie vanuit het innovatieprogramma Horizon 2020.

Wat doet Abdij Koningshoeven?
"Ik moet de mensen nog vaak uitleggen dat onze core business 'monnik zijn' is”, zegt broeder Isaac met een knipoog. De trappisten brouwen bier en maken biologische kaas, jam, chocola en brood. De producten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de abdij, maar alles wordt gemaakt zonder winstoogmerk.

"Vanuit onze overtuiging en manier van leven hebben we als vanzelfsprekend aandacht voor duurzaamheid, een circulaire aanpak en een schoner milieu. We leven hier op een vaste plek en zijn ons bewust van onze impact op Gods schepping. Als we de wereld vervuilen, zijn we niet goed bezig. Daarom doen we zoveel als mogelijk om de wereld schoner door te geven dan dat we deze in handen hebben gekregen."

Hoe gaan jullie het afvalwater zuiveren?
"Het afvalwater gaan we zuiveren in een kas met subtropische planten en micro-organismen. Het afvalwater van het bier én van het jamfabriekje, de banketbakkerij en de kaasmakerij van de abdij, leiden we dan langs de wortels die de toxische stoffen eruit filteren. De enorme aantallen actieve microben in deze zogenaamde biofilm breken de vervuilende deeltjes af.

Zo willen we weer tot zuiver drinkwater komen. Een aanpak die we in samenwerking met experts uit de ruimtevaart ontwikkelen. Overigens zijn de planten aantrekkelijk, is er nauwelijks geuroverlast dus een bezoek aan de zuiverende kas is ook een leuk uitstapje."

Miniatuurvoorbeeld

Wat is de grootste uitdaging?
"Ondoordacht doorgaan met produceren en consumeren is geen optie. We moeten weer leren delen en steeds onze motieven checken. Zo zijn we hier gestart met een imkerij om te helpen bij het in stand houden van de bij. Natuurlijk past dat werk bij ons monniken én verdienen we er wat aan, maar het gaat ons om de uitwerking voor ons milieu.

We moeten mikken op het herbestemmen en opnieuw gebruiken van grondstoffen en materialen én een duurzame, energiebesparende aanpak. We kunnen het ons gewoonweg niet meer permitteren om dat niet te doen."

Welke innovatie staat nog op het programma?
"Ik denk dat we over drie jaar van het gas af gaan. Je kunt denken dat dat voor de abdij als monument niet haalbaar is. Wij zeggen: het kan wel. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan én moet je soms concessies doen als het gaat om esthetiek -bijvoorbeeld bij zonnepanelen-, maar ik ben ervan overtuigd dat het kan. Zelfs een groeiende wereldbevolking kunnen we behappen. Het is een kwestie van verdelen en de nieuwste technologie aanwenden."

Vanuit die overtuiging schaften de broeders onlangs ook een Tesla aan. "De actieradius is misschien nog beperkt en de kosten voor de auto zijn hoog, maar toch maken wij die keuze bewust en zijn we niet bang voor kritiek. Politieke correctheid levert namelijk te weinig op."

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.


Thumbnail

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van