Van onze partner

Jim legt uit: hoe werkt short gaan nu precies?

10 mei 2018 12:31 Aangepast: 17 mei 2018 15:54

Short gaan, je hoort de term vaak, maar hoe werkt het nu eigenlijk? Want het blijft een beetje vreemd dat je geld kunt verdienen aan een dalende beurs. Jim Tehupuring legt uit hoe het werkt, en hoe je er als particulier en als deelnemer van het Beursspel optimaal van profiteert.

Zowel in het echte leven als in het Beursspel, raadt ervaren belegger Jim Tehupuring altijd aan om beide kanten op te denken en te beleggen. Want hoewel de meeste mensen bij beleggen vooral denken aan een stijgende koers, kun je ook aan een daling verdienen. 

Aandelen die je niet bezit

Om te verdienen aan een koersdaling verkoop je feitelijk aandelen die je niet bezit. Of een bank of broker doet dit voor jou. Jim legt dit uit aan de hand van een helder voorbeeld: het verkopen van een telefoon. "Stel Janneke wil tien telefoons van mij kopen voor honderd euro per stuk. Ik heb die tien telefoons niet, maar verkoop ze toch. Omdat ik denk dat ik ergens anders voor tachtig euro die telefoons kan krijgen." 

Janneke betaalt Jim vooraf de duizend euro voor die tien telefoons. Vervolgens moet Jim er voor zorgen dat hij ook daadwerkelijk die tien toestellen voor tachtig euro op de kop tikt. "Ik neem daarmee een risico. Maar als het lukt, verdien ik tien keer twintig euro. En zo werkt het ook met aandelen." 

Short gaan

Als particulier kun je niet zelf short gaan met aandelen. Maar met behulp van bijvoorbeeld een Sprinter, kun je als nog aan short gaan verdienen. Je betaalt dan, net als bij een Sprinter long, een deel van het aandeel en gebruikt dus een hefboom. Vervolgens gaat de bank voor jou short. 

Stel je gaat short op een aandeel Shell, dat nu op dertig euro staat. Wanneer jij honderd Spinters short op Shell koopt, verkoopt ING honderd aandelen Shell voor die waardering van dertig euro. Als het aandeel dan vervolgens daalt naar 28 euro, vraag jij ING om die honderd aandelen weer terug te kopen. Het verschil van twee euro tussen de verkochte en de opnieuw aangekochte aandelen is de winst die je vervolgens maakt. 

 

Het RTL Z Beursspel

Miniatuurvoorbeeld

Doe mee met het RTL Z Beursspel en maak kennis met verschillende soorten beleggingsproducten. Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van