Ga naar de inhoud
Sponsored

Zakelijk vloggen voor dummies

In ‘De beste van Nederland’ strijden ondernemers uit het hele land om de titel van beste ondernemer. Ze kunnen deze titel in de wacht slepen door over hun onderneming te vloggen en vervolgens zoveel mogelijk likes en volgers te genereren. Zakelijk vloggen dus…

Maar hoe werkt dat zakelijk vloggen precies? Voor wie is het zinvol om te doen en wat kun je er precies mee bereiken? Gerda van Galen, auteur van het boek ‘Zakelijk vloggen voor dummies’ en eigenaar van Vlogcademy geeft tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

Iedereen kan vloggen
“Zakelijk vloggen is zinvol voor iedereen die klanten wil bereiken en aan zich wil binden. Ongeacht hoe groot je onderneming is of in welke branche je actief bent.” begint Van Galen. “Zie het als een nieuwe, aanvullende manier om je bedrijf, product of dienst te presenteren. Dit kun je natuurlijk ook via je website doen, maar een video zegt vaak meer dan duizend getypte woorden. Bovendien bevordert het je vindbaarheid op Google wanneer je video’s plaatst.”

Bereik
Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw vlog gevonden, gezien en geliked wordt? Van Galen: “Dat grote bereik is veel minder belangrijk dan altijd gedacht wordt. Natuurlijk is het leuk als je vlog duizend keer geliked wordt, maar het is minstens zo interessant als je vlog tien keer bekeken wordt en vijf van die tien vervolgens klant worden.”

Uitlegvlog
En waar moeten die vlogs dan over gaan? Wat moet je vertellen? Van Galen: “Er zijn verschillende vormen van zakelijke vlogs. De uitleg-vlog is bijvoorbeeld een vorm die je veel ziet: een video waarin je een proces, product of dienst uitlegt. Op die manier presenteer je jezelf als een ondernemer met kennis van zaken en bied je je klanten relevante en nuttige informatie.”

Week- of maandvlog
En andere vorm waarin je je vlogs kunt gieten is de week- of maandvlog. “Door een serie vlogs in plaats van een enkele vlog te maken, is de kans groter dan je klanten aan je bindt.” Zegt Van Galen.  “In dit soort vlogs geef je kijkers een ‘kijkje in de keuken’. Je laat mensen zien waar jij en je onderneming zich mee bezig houden.”
Geen tijd om wekelijks een vlog te maken? “Dat geeft helemaal niet,” aldus Van Galen. “Als je maar duidelijk communiceert wanneer er een volgende vlog komt, en je daar vervolgens ook aan houdt.”

Vlog als vacaturetekst
“Een andere trend op zakelijk vloggebied die je nu veel ziet, is dat bedrijven een vlog maken om nieuw personeel te werven.“ vertelt Van Galen.
Een vlog in plaats van een klassieke vacaturetekst dus eigenlijk. Van Galen: “Vacatureteksten lijken natuurlijk al gauw allemaal op elkaar en door een video van je bedrijf en collega’s te maken voorkom je dat.”

Tot slot geeft Gerda een zestal concrete tips:
1. Bedenk voor je begint goed wie je doelgroep is en wat je boodschap is. Per vlog communiceer je liefst maar één boodschap.

2. Gebruik altijd een selfiestick of statief, dat levert een mooier resultaat op en bespaart je spierpijn in je arm.

3. Maak altijd eerst een testvlog voor het geluid en licht, en begin daarna pas aan je echte vlog. Zo voorkom je dat je hele vlog opnieuw moet omdat er toch teveel achtergrondgeluid of te weinig licht was.

4. Maak je vlog nooit langer dan 3 minuten, dat is echt de maximumlengte, langer blijven mensen zelden geconcentreerd kijken.

5. Om je video’s te monteren en na te bewerken, heb je geen duur videobewerkingsprogramma nodig. Dit kan namelijk prima met de gratis apps iMovie (voor IPhone) en Première (voor Android).

6. De belangrijkste tip: begin gewoon! Denk niet je hele vlog van tevoren al uit en ga al helemaal geen teksten uit je hoofd leren, maar houd het juist spontaan en authentiek.

Kijk naar ‘De beste van Nederland’ om te zien hoe de deelnemende ondernemers het er vanaf brengen met hun zakelijke vlogs. Elke zaterdag om 16.00 uur bij RTL 4.