Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sponsored

Growing ideas – Geluidsgolven als alternatief voor chemicaliën

09 mei 2018 10:04 Aangepast: 29 mei 2018 17:09
Beeld © H2O Technics

Water dat met ultrasone geluidsgolven in beweging wordt gebracht, blijft een stuk schoner. Een technologie die in de viskweek de vissterfte kan verminderen én beter is voor het milieu.

Nina Hanssen verhuisde voor de liefde achttien jaar geleden van Noorwegen naar Nederland. In Noorwegen is zalmkweek een belangrijke industrie, waar parasieten veelal met chemicaliën bestreden worden. Zij hoorde van een Nederlandse techniek, waarbij geluidsgolven algen en pokken van schepen verwijderden. Dat moet toch ook in de zalmkweek kunnen?, dacht Hanssen.

"Een eureka-moment", noemt ze het achteraf. Ze belde rond en ontdekte dat de techniek al op kleine schaal bij de kweek van koikarpers werd gebruikt. Samen met de uitvinder ging ze aan de slag om de techniek toepasbaar te maken in de zalmkweek. Met haar man en zijn zonen richtte ze H2O Technics op.

Wat doet H2O Technics?
"H2O Technics heeft een technologie ontwikkelt die het water in beweging brengt met ultrasone geluidsgolven. Daardoor blijft het water vrij van bijvoorbeeld parasieten, algen en bacteriën.

Via onze dochteronderneming Aqua Farming Solutions zetten we deze techniek in bij de viskweekindustrie. Het is geschikt voor de kweek van alle vissen groter dan vijf centimeter, zoals zalm, kabeljauw, paling en tilapia.

Onze techniek kan ook worden gebruikt om andere problemen te bestrijden. Zo kunnen de geluidsgolven schimmel voorkomen bij aquaponics, het kweken van planten in water."

Welk probleem lost het op?
"Zalmkweek vindt meestal plaats in een kooi waar een visnet omheen zit. In zo’n kooi kunnen wel 150.000 vissen leven. Bedrijven gebruiken vaak chemicaliën als waterstofperoxide om parasieten tegen te gaan; dat is schadelijk voor het milieu en de vissen.

Daarnaast heeft zalm last van luizen. Het verwijderen van die luizen gebeurt vaak mechanisch, waarbij vissen onder andere worden geborsteld. Dat tast de slijmlaag aan, waardoor het immuunsysteem van de vis verzwakt. Een op de vijf zalmen ging in 2017 dood tijdens de productie.

Onze technologie stopt de productie van parasieten. Volwassen zalmluis kunnen we niet elimineren, maar we kunnen er wel voor zorgen dat de eieren niet meer levensvatbaar zijn. Volgens biologen is dat het belangrijkste: de reproductie stoppen. Want zalmluis komt ook terecht op wilde zalm en zij krijgen geen behandeling. Dus als we niks tegen die luis doen, sterft de zalm uit.

Miniatuurvoorbeeld

De geluidsgolven voorkomen ook aangroei van bijvoorbeeld algen, pokken en zeewier op netten. Nu borstelt een robot de netten in de zalmkweek elke schoon, waarna de troep tussen de vissen belandt. Dankzij onze techniek blijft tot 95 procent van de aangroei weg, waardoor minder vaak geborsteld hoeft te worden."

Wat is de grootste uitdaging?
"De wereldpopulatie groeit en we moeten blijven eten. Viskweek wordt daarom steeds belangrijker, maar dat moet dan wel op een verantwoorde manier voor de vissen en het milieu. We hebben maar één wereld. Chemicaliën in zee gooien is geen goed idee.

De branche is bereid om te kijken naar andere oplossingen, met name de jonge generatie wil het anders doen. De oude generatie denkt nog vaak: waarom iets veranderen dat werkt? Wij hebben tijd nodig om de industrie bewust te maken van onze technologie en ze te overtuigen dat het werkt."

Welke innovatie staat nog op het programma?
"We zijn bezig met een ‘legionella-killer’ en gebruiken daarbij dezelfde technologie, maar met een aantal aanpassingen. Het kan in waterleidingen van hotels, ziekenhuizen en pretparken ingezet worden om legionella te voorkomen.

Wij zijn nog volop aan het ontwikkelen, maar verwachten dat de techniek uiterlijk in het najaar beschikbaar is. We kijken ook of we de techniek geschikt en betaalbaar kunnen maken voor gewone huishoudens."

Nina Hanssen

Mede-eigenaar H2O Technics
Studeerde marketing, handel en talen in Noorwegen
Levensmotto: 'Festina lente'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden. Lees meer over dit onderwerp op de website van Rabobank: Hongerige worm reinigt afvalwater en Duurzame zalm vraagt om vertrouwen.


Thumbnail

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van