Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Rabobank - Growing Ideas

Growing Ideas – Samen eten bestrijdt eenzaamheid

25 april 2018 15:30 Aangepast: 04 mei 2018 03:57
Beeld © iStock

Samen koken en eten als een middel tegen eenzaamheid en sociaal isolement. Dat is de gedachte achter Resto VanHarte, dat vorig jaar meer dan drieduizend diners voor bijna 173.000 gasten organiseerde.

Resto VanHarte is in 2004 gestart in Den Haag, maar serveert inmiddels elke week op 53 vaste locaties een driegangendiner voor een klein prijsje. "We herkennen de plekken in Nederland waar de risico’s op eenzaamheid en isolement het grootst zijn", zegt directeur Rob Kars. "We zitten vooral in wijken waar mensen weinig inkomen hebben en waar veel vergrijzing is."

Wat is Resto VanHarte?
"Resto VanHarte is veertien jaar geleden opgericht door Fred Beekers, die eerder medeoprichter was van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen. Hij constateerde in Nederland enorme sociale armoede. Het Franse Resto du Coeur, dat maaltijden verzorgt voor mensen in een achterstandspositie, inspireerde Beekers tot Resto VanHarte.

We serveren bewust voor een driegangenmenu om mensen een langere periode binnen te hebben, zodat ze met elkaar kunnen praten. Ook vertellen wij over activiteiten in de buurt, spreekt een gastspreker over thema’s als gezondheidszorg of veiligheid en stimuleren wij gasten om mee te helpen in hun Resto.

Onze prijs voor een driegangendiner ligt rond de zeven euro. Als mensen dat niet kunnen betalen, rekenen we ongeveer vier euro. Kinderen kunnen vaak gratis meeeten. We vragen bewust minder dan de kostprijs, zodat de prijs geen drempel kan zijn om binnen te stappen.

Dat betekent wel dat het aantal mensen in loondienst zo klein mogelijk moet blijven. We hebben inmiddels zo’n zeventig mensen in dienst, maar werken met bijna 4800 vrijwilligers. Gelukkig krijgen we ook geld van de overheid, lokale vermogensfondsen en sponsors."

Miniatuurvoorbeeld

Welk probleem lost het op?
"Ouderen wonen langer thuis, maar hoe gezond leven ze? Iedereen kan informatie vinden over gezonde voeding, maar door het ontbreken van een sociale context eten veel alleenstaande ouderen niet gezond. Ze warmen een pot witte bonen in tomatensaus op, omdat ze geen zin hebben om voor zichzelf te koken. Door in het Resto de sociale context aan te reiken, eten ze meer en gezonder.

Inmiddels zijn we ook op 33 locaties actief met KinderResto’s. Kinderen in een achterstandspositie hebben vaker obesitas of diabetes. De slechtere gezondheid en de lage sociaaleconomische status leveren vaak problemen op: op school en later in de maatschappij. We leren de kinderen waar eten vandaan komt en hoe je het klaarmaakt. Ze leren samen te werken, ontdekken hun talenten en ze maken iets waar ze trots op zijn, namelijk gezond eten voor hun ouders.

Deze week gaan we bijna tienduizend ontbijtworkshops geven, omdat veel kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Wij leren ze ontbijt klaarmaken en geven ze spullen mee, zodat ze thuis ook voor hun broertjes en zusjes een ontbijt kunnen maken."

Welke ontwikkeling staat er nog op het programma?
"Er is een groeiende groep mensen, zo’n een tot drie miljoen Nederlanders, die zegt eenzaam te zijn. Overal waar we komen, is het in no time vol. Maar hoe meer mensen ik aan tafel krijg, des te meer geld erbij moet. Willen we die honderdduizenden eenzame mensen bereiken, trekken we dat niet in ons eentje.

Gelukkig zijn er in veertien jaar tijd veel sociale eetinitiatieven bijgekomen. Wij gaan de reserveringsmogelijkheid op onze website voor hen openzetten, zodat mensen zien waar ze allemaal terecht kunnen. Daardoor is het voor sociale eetinitiatieven ook een platform om hun bekendheid te vergroten. Tevens kunnen deze eetinitiatieven en buurtbewoners, die zelf een Resto willen beginnen, trainingen bij ons volgen.

Ons doel is niet alleen zelf te groeien, maar ook om andere partijen te faciliteren. Dat levert een veel groter bereik op, waardoor we meer mensen bereiken en eenzaamheid de wereld uit kunnen helpen."

Robbert Kars

- Directeur Resto VanHarte
- Studeerde politicologie en bedrijfskunde
- Levensmotto: ‘Het leven heeft geen zin, dus geniet ervan’
- LinkedIn

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.


Thumbnail

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van