Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Rabobank - Growing Ideas

Samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan

28 maart 2018 17:29

“Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het na de Verenigde Staten en China het grootste land zijn.” Dat zei Jerome Peribere, CEO van verpakkingsbedrijf Sealed Air, tijdens het vierde Agri meets Chemicals (AmC) event. Hij benadrukte hiermee hoe groot het probleem is.

Sinds 2014 organiseren Rabobank en Deloitte jaarlijks dit event voor grote klanten. Het thema van de laatste editie was From Waste to Taste. Grote landbouw- chemie- retail- en verpakkingsbedrijven kwamen bij elkaar om te praten over de kansen die samenwerking tussen deze sectoren biedt.

Verduurzamen
De bedoeling was om samen te zoeken naar oplossingen om de verpakkingsketen te verduurzamen. Veel grote bedrijven zien dat hun ecologische voetafdruk onhoudbaar wordt. Chemische bedrijven zijn op zoek naar alternatieven voor fossiele brandstoffen.

Food & agribedrijven en verpakkingsbedrijven willen verduurzamen door bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van verpakkingsactiviteiten te verlagen of de hoeveelheid verpakkingsmaterialen te verminderen. Maar de uitdagingen zijn soms te groot om alleen op te lossen.

Oplossing
Tijdens AmC werd duidelijk dat er niet één specifieke oplossing is. Biobased producten zijn niet op grote schaal beschikbaar. Ook zijn ze niet geschikt voor elke toepassing en bovendien duurder dan plastic op basis van fossiele grondstof.

Met betere verpakkingen kan de houdbaarheid van producten worden verlengd, wat leidt tot minder voedselverspilling. Maar die verpakkingen zorgen weer voor extra afval.

Samenwerken
Het ontwikkelen van oplossingen vraagt om samenwerking tussen de verschillende partijen in de agriculturele, voedings- en retailsector, de (bio)chemische en verpakkingsindustrie en de overheid.

Dankzij AmC zijn een innovatief verpakkingsbedrijf, een retailer en een zuivelbedrijf inmiddels aan het kijken hoe zij samen een milieuvriendelijker verpakking kunnen ontwikkelen die tevens bijdraagt aan vermindering van verpakkingsmateriaal en voedselverspilling.

Bekijk het videoverslag van de vierde editie van Agri meets chemicals.


Thumbnail

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van