KPN - The Digital Dutch

Technologische innovatie lukt door investering in mensen

28 maart 2018 12:31 Aangepast: 13 april 2018 17:09

Janneke Niessen is onder meer medeoprichter van Berlage. Innovatie speelt een centrale rol in haar carrière. Ze deelt haar ervaringen op dit gebied graag met andere ondernemers en vooral met aanstormend talent in de digitale sector.

“Technologische innovatie is van belang in elke branche. Maar gewenning aan bedrijfsprocessen die altijd goed hebben gewerkt, weerhouden bedrijven er soms van om te innoveren. Het kan daarom handig zijn om innovatie tijdelijk apart te zetten binnen de organisatie. Daardoor blijft de rust bewaard en kan er ongestoord en snel gewerkt kan worden aan verbeteringen. Uiteindelijk zal een bedrijf als geheel meer agile moeten opereren. Veranderingen zijn blijvend en het apart zetten van innovatie zou iets tijdelijks moeten zijn.”

Vind de juiste mensen
Het is een van de praktische tips die Niessen heeft voor bedrijven die graag willen innoveren. Een andere, waar ze graag veel nadruk op legt, is het werken met de juiste mensen. “Dat is essentieel om succesvol te kunnen innoveren. Daarvoor moet je op zoek zijn naar ondernemende types met de juiste attitude en de wil om te leren.

Het kan nodig zijn om daarvoor beproefde selectiemethoden los te laten. Dat iemand een bepaalde studie met hoge cijfers heeft afgerond, is lang niet altijd het belangrijkste. Durf mensen die niet in je ideaalplaatje passen een kans te geven. Denk aan de animatiefiguur Kung Fu Panda. Die werd door zijn atypische gedrag niet direct gezien als gevechtsheld, maar werd dat toch. Dergelijke talenten kunnen doorslaggevend zijn voor je innovatiesucces.”

Op tijd zijn
Innovatie is voor elk bedrijf nodig, maar je hoeft volgens Niessen niet altijd voor de troepen uit te lopen. “De positie van ‘first mover’ kan duur zijn en lastig om te behouden. Google was niet de eerste internationale speler met een zoekmachine. Wel beter dan alle andere. Innovatieve producten moet je niet te vroeg, ook zeker niet te laat, maar precies op tijd brengen. Dat inschatten is moeilijk. Ook daarvoor is het zo belangrijk om met talentvolle mensen te werken die vooruitstrevend kunnen en willen handelen.”

Leider blijven
Voor start-ups is het vaak normaal om innovatief te zijn. Niessen: “Die zitten nog niet vast aan bestaande processen en overlegstructuren en zijn erop uit om met iets nieuws te komen. Bedrijven die langer bestaan hebben er meer moeite mee. Dan komt het erop aan op tijd te zien dat doorontwikkeling noodzakelijk is om een leidende rol in de markt te behouden.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat daarin slaagt is TomTom. Dat werd bekend van navigatiekastjes. Talloze bedrijven zijn in die markt gedoken. TomTom heeft zichzelf daarna meerdere keren opnieuw uitgevonden en is nu een leidend technologiebedrijf met software oplossingen voor diverse industrieën. Het bedrijf is momenteel relevanter dan ooit en dankt dat aan innovatiedrift.”

Vrouwelijk talent in technologie
Niessen is naast medeoprichter van Berlage onder andere de drijvende kracht achter Inspiring Fifty, een organisatie die zich inzet voor de zichtbaarheid van vrouwelijk talent in de technologiesector. Daaruit voortvloeiend is ze uitgever van Project Prep, een boek over tienermeisjes die ontdekken dat werken met technologie geweldige mogelijkheden biedt.

Programmeerschool
En Niessen is lid van de raad van toezicht van Codam, een nieuwe en gratis school voor programmeeronderwijs in Amsterdam. “Die school is een initiatief van Corinne Vigreux, medeoprichter van TomTom. Zij ziet in hoe belangrijk het is om jeugd en vooral meisjes te stimuleren om kansen te grijpen in de technologische sector. Nog steeds is het aantal vrouwen in de branche veel kleiner dan het aantal mannen. Zelf ben ik tijdens mijn studie gaan werken in online advertising. Voor mij was dat een eyeopener. Met digital kun je van alles bereiken als je leert zien waar de kansen liggen. Ik zet mij dan ook graag in voor meer bekendheid van deze sector en hoop een diverse groep jongeren te interesseren voor een spannende toekomst in de technologie.”

Miniatuurvoorbeeld

Janneke Niessen neemt tijdens The Digital Dutch deel aan een discussie over de digitale transformatie van ondernemend Nederland. Ga naar de website voor meer informatie over dit event.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van