Rabobank - Growing Ideas

Growing Ideas - Verspillingshub wil voedselverspilling terugdringen

16 maart 2018 12:37 Aangepast: 30 april 2018 23:01

De wereldbevolking groeit van zeven naar negen miljard mensen in 2050. Hoe ga je die mensen van voedsel voorzien? De oplossing ligt voor een groot deel in het terugdringen van voedselverlies en voedselverspilling.

Dat zegt Pierre van Hedel, coördinator van de Rabo Verspillingshub. De Verspillingshub is een initiatief van de Rabobank dat bedrijven, ngo’s, onderwijs en overheid wil verbinden om samen te strijden tegen voedselverlies en voedselverspilling.

Hoe groot is het probleem?
"Ik ben net terug uit Afrika", zegt Van Hedel. "Bij wijze van spreken dondert van elke twee vrachtwagens met voedsel er één om. Veel geproduceerd voedsel wordt niet goed opgeslagen, waardoor bijvoorbeeld termieten de helft opeten. Mango’s vallen binnen een maand allemaal van de boom, waardoor in sommige gevallen 90 procent wegrot."

"In de niet-westerse wereld zie je verspilling vooral aan het begin van de keten. In de westerse wereld zit verspilling met name aan het eind", vult Lieke Verhofstad aan, als programmamanager Rabobank Foundation ook betrokken bij Rabo Verspillingshub.

Hoe is de Verspillingshub ontstaan?
Rabobank financierde De Verspillingsfabriek in Veghel met een impactlening. In deze fabriek worden soepen en sauzen gemaakt van voedsel dat anders in de prullenbak belandt. Van Hedel: "We zeiden toen al tegen elkaar: dit is pas het begin. Dit is slechts één oplossing, maar er is nog veel meer nodig."

De Verspillingsfabriek in Veghel werd een plek waar door meerdere partijen wordt nagedacht over oplossingen om voedselverspilling terug te dringen. Zo ontstond ook de Food Waste Xperts, een initiatief waar Rabobank ook vanaf het begin bij betrokken is. Diverse experts helpen ondernemers inzichtelijk te maken waar zij verspilling kunnen voorkomen of verminderen of hoe zij restanten kunnen verwerken in een nieuw product.

Miniatuurvoorbeeld

"Er gebeurt hier zo veel, dat wij als Rabobank ons ook hier wilden vestigen. Niet met een kantoor, maar als een soort lab waar we ideeën en concepten kunnen verbinden, vernieuwen en versnellen", aldus Verhofstad. Het resultaat is de Verspillingshub, die in maart officieel is gelanceerd.

Wat is de Verspillingshub?
De Verspillingshub is een plek waar verschillende partijen bij elkaar kunnen komen om concepten te ontwikkelen en testen die voedselverspilling kunnen verminderen. Concepten die ook bij de Rabobank passen, kunnen vervolgens binnen het bedrijf worden uitgerold. Zo ondersteunt de Verspillingshub initiatieven als 'Verspilling is Verrukkelijk'.

Verhofstad: "Een aantal startups maken voedsel uit ingrediënten die anders worden weggegooid. Ze maken bijvoorbeeld bier van oud brood. Omdat ze te klein zijn om het op te nemen tegen grote bedrijven hebben zij zich verenigd in Verspilling is Verrukkelijk. Wij hebben ze vanuit de hub een plek gegeven op ons hoofdkantoor in Utrecht om hun producten te verkopen."

Wat doet de Verspillingshub nog meer?
"Een lokale Rabobank in het midden van het land wil voor klanten een kliekjeskookboek maken", zegt Van Hedel. "Wij bedachten dat zo’n kookboek ook leuk is voor klanten elders in het land. Door bijvoorbeeld een paar Amsterdamse gerechten toe te voegen en het voorwoord te laten schrijven door de directeur van Rabobank Amsterdam maak je het ook interessant voor een andere doelgroep."

Verhofstad: "We hebben in alle Rabobankkantoren waar catering aanwezig is verspillingssoep op de kaart gezet. Enerzijds om onze medewerkers mee te nemen in ons proces, anderzijds om de fabriek hier te ondersteunen. Het lijken allemaal kleine dingen, maar samen kan de impact heel groot zijn.

"We willen vanuit de hub verbindingen maken, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Rabobank wil daarmee een bijdrage leveren aan een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: halvering van voedselverspilling in 2030."

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden. Interesse in de Rabo Verspillingshub? Neem dan contact op met je Rabobankkantoor.


Thumbnail

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van