August de Vocht bedacht de app Afgeprijsd om voedselverspilling tegen te gaan. Het idee ontstond, nadat hij in de supermarkt een afgeprijsde kip zag liggen.
De Vocht had afgesproken met zijn vrouw dat ze morgen zouden barbecueën, maar de kip was tot vandaag houdbaar. Een supermarktmedewerker raadde hem af de kip een dag later te eten. De kip zou eind van de dag weggegooid worden. Als De Vocht dat eerder had geweten, had hij zijn vrouw overtuigd dezelfde dag te barbecueën.
Wat is NoFoodWasted?
De Vocht: “NoFoodWasted is het bedrijf achter de app Afgeprijsd. In de app kunnen consumenten zien welke producten zijn afgeprijsd bij een lokale supermarkt wegens een korte houdbaarheidsdatum.
Het idee is dat je, voordat je boodschappen gaat doen, een melding krijgt. Waardoor je besluit een product te kopen, dat anders wordt weggegooid. De trigger voor de consument is het financiële voordeel, maar uiteindelijk hoop ik een gedragsverandering te creëren.”
Welk probleem lost het op?
“De hoeveelheid voedselverspilling in de wereld is heel groot. Een deel daarvan ligt bij supermarkten en consumenten. Ik wilde kijken hoe ik dat kon terugbrengen. Ik zie al jaren afgeprijsde artikelen in de supermarkt, maar daar wordt nooit mee geadverteerd. Terwijl door het promoten van deze artikelen minder weggegooid hoeft te worden.
Honderdvijftig franchisers van supermarktketens zetten hun afgeprijsde producten in onze app. Als het product verkocht is, kan zowel de consument als de supermarktmedewerker het artikel afvinken. Als een supermarkt wil, kunnen we ook een koppeling maken met het kassasysteem. Dan verdwijnt het product uit de app, zodra is afgerekend.
August de Vocht
De app levert de supermarkt financieel voordeel op. Sommige franchisers gooien 18 tot 25 procent minder producten weg. Dat ze tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord ondernemen is een goede drijfveer.
Uiteindelijk hoop ik dat consumenten alleen kopen wat ze nodig hebben. Dat supermarkten efficiënter producten kunnen inkopen, waardoor de boer alleen produceert wat de markt nodig heeft. Daardoor kan hij zich focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”
Wat was de grootste uitdaging?
“De grootste uitdaging was het vinden van financiering. Het valt niet mee als startup in Nederland. Ik kreeg te horen: ‘Mooi idee, moet je zeker doen, maar niet van mijn geld’.
Ik zat er best een beetje doorheen toen ik meedeed aan de pitch FoodBytes! van Rabobank in Amerika. Het wordt in Nederland als een probleem gezien dat je iets als eerste ter wereld wilt doen. Maar daar kreeg ik te horen: ‘Fantastisch, dus je bent marktleider’. Dat omdenken heeft mij enorm geholpen.”
Welke innovatie staat nog op het programma?
“We willen onze app in de rest van wereld uitrollen. Nederland is leuk, maar je moet groter denken als je echt wat tegen voedselverspilling wil doen.
Nu we weten wat de succesfactoren en de valkuilen zijn, willen we het platform breder trekken. Wat we voor supermarkten doen, kunnen we ook voor slagerijen, groentewinkels en restaurants doen. Maar we nemen alleen producten met een korte houdbaarheid op in ons platform. Wij willen geen algemene folder zijn.”
August de Vocht
- Oprichter NoFoodWasted
- Studeerde economie in Haarlem
- Levensmotto: ‘Doe dingen die je leuk vindt’
- LinkedIn-profiel
Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.
Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'.