Ga naar de inhoud
NS-Business Card

5 simpele manieren om je onderneming te verduurzamen

Niet iedere ondernemer heeft budget voor een dak vol zonnepanelen, maar met een paar simpele ingrepen kun je de voetafdruk van je onderneming al flink reduceren.

De tijd van spaarlampjes draaien en de verwarming een graadje lager is voorbij: willen we nog enigszins kans maken op het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs dan zullen we serieuzer aan de slag moeten. Maar de meeste ondernemingen kunnen niet van de een op de andere dag een klimaatneutraal kantoor uit hun mouw schudden. Gelukkig zijn er genoeg andere duurzame maatregelen die weinig kosten (of zelfs geld schelen) en bij elkaar opgeteld een groot verschil maken. 

1. Meatfree Monday (of dinsdag of woensdag)
Een dag per week samen met je collega’s geen vlees en vis eten, is een relatief kleine moeite en geen klein bier. Op jaarbasis staat het effect per persoon gelijk aan de auto een maand lang laten staan. Meatfree Monday is een initiatief van zanger en milieu-activist Paul McCartney en zijn dochter Stella die zich inzet voor verduurzaming van de mode-industrie.  

Als werkgever wil je natuurlijk geen party pooper zijn, dus zorg voor lekkere alternatieven en laat weten wat het positieve effect is. Houd bijvoorbeeld maandelijks op een bord bij hoeveel CO2-uitstoot jullie met elkaar hebben bespaard. Tip voor medewerkers die hun broodje filet americain echt niet kunnen missen: de variant van De Vegetarische Slager is volgens velen niet van de vleesvariant te onderscheiden.

2. Investeer in flexibel werken
Voor sommige functies is het noodzakelijk om in te klokken, maar veel werknemers staan onnodig met ronkende motoren in de file zodat ze om negen uur gestresst achter hun bureau zitten. Flexibeler werken kan veel CO2 (en een hoop chagrijn bij medewerkers) schelen. Ga voor resultaat in plaats van voor aanwezigheid. Laat werknemers na de spits vertrekken of zelfs helemaal thuiswerken en zorg dat de faciliteiten hiervoor in orde zijn. Denk aan een gratis snelle internetverbinding thuis, een laptop in plaats van een desktop en eventueel zelfs een goede bureaustoel of werkplek.

3. Vervang de papierdispenser door een energiezuinige handdroger
Bij een onderneming van 25 man of meer loont het om de papierdispenser te vervangen door een energiezuinige handdroger. Dat scheelt heel wat onnodig papiergebruik. Bovendien moet het papier vervoerd worden naar kantoor, bijgevuld en opgeruimd worden. Volgens berekeningen van Duurzaam MKB zijn de energiekosten van het drogen van 19 paar handen met een zuinige handdroger vergelijkbaar met de kosten van één papieren handdoek. Veel van dit soort energiebesparende maatregelen komen in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek. Op de Energielijst 2018 van de Rijksoverheid kun je kijken welke maatregelen hiervoor in aanmerking komen.

4. Kies voor een duurzame energieleverancier en bank
Energieverbruik besparen op kantoor is belangrijk, maar minstens net zo belangrijk is ervoor zorgen dat de energie die je verbruikt zo CO2-neutraal mogelijk is. Via deze link kun je zien welke energieleveranciers de duurzaamste van Nederland zijn. Ook belangrijk: je zakelijke (en persoonlijke) geldzaken laten beheren door een duurzame bank. Daarmee laat je het geld van jouw onderneming werken voor een schonere en meer sociale wereld.

5. Ga een middagje plastic vissen
Als bedrijfsuitje kun je natuurlijk gaan bowlen of lasergamen. Maar je kunt ook een activiteit kiezen waarbij je tegelijkertijd je groenste voetje voorzet. Ga bijvoorbeeld plastic vissen in de grachten van Amsterdam of de haven van Rotterdam. De organisatie achter dit initiatief, PlasticWhale.org, bouwt designsloepen van het opgeviste plastic en investeert de opbrengsten van hun vistochten in educatie op scholen. En geen zorgen, alcoholische versnaperingen aan boord zijn toegestaan.

6. Stimuleer het gebruik van OV en fiets
Een goede optie voor duurzamer en flexibeler reizen voor ondernemers (en hun werknemers) is de NS-Business Card. Hiermee kun je op één kaart gebruik maken van trein, bus, OV-fiets, Greenwheels en taxi. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt en achteraf per factuur. Door werknemers zo'n businesscard in plaats van een leaseauto te bieden, draag je meteen een flinke steen bij aan een beter milieu.


Miniatuurvoorbeeld

Meteen actie ondernemen? Ga naar de website van NS om te lezen wat de NS-Business Card voor jouw onderneming kan betekenen.