Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Randstad - Technologie zoekt Talent

Technologie zoekt Talent

22 november 2017 16:07 Aangepast: 22 november 2017 16:11

HR-dienstverlener Randstad maakt veelvuldig gebruik van technische oplossingen om de ideale kandidaat te selecteren. “Technologie heeft een grote invloed op de arbeidsmarkt en op ons vak”, zegt Jildert Huitema, Manager Marketing & Intelligence bij Randstad Nederland. “Er zijn veel techbedrijfjes die een deel van onze werkprocessen slimmer maken, bijvoorbeeld bij video-interviewing of het online vinden van kandidaten. Wij volgen 2500 tech-startups en hebben in twaalf daarvan ook aandelen, zodat we de nieuwe, relevante ontwikkelingen kunnen bijhouden én implementeren .”

Zoekmachine
Randstad heeft intern gewerkt aan een zoekmachine op basis van kunstmatige intelligentie. Huitema: “In het verleden zouden we daarvoor een externe partij hebben ingeschakeld. Maar nu bouwen we zo’n functie zelf, zodat we hem steeds verder kunnen optimaliseren.”

De zoekmachine kijkt naar 39 verschillende punten om de ideale kandidaat voor een vacature te vinden. “Vroeger hing het samenbrengen van vraag en aanbod van toevalligheden aan elkaar. De juiste persoon moest op het juiste moment binnenlopen bij het juiste filiaal, bij de juiste recruiter. Nu kunnen we in ons hele bestand automatisch de beste match zoeken op basis van soft en hard skills.”

Ook voor het samenstellen van een psychologisch profiel van een kandidaat, maakt Randstad gebruik van technologie. Na het online spelen van twintig spelletjes van maximaal twee minuten, rolt er een volledig profiel van de kandidaat uit de computer. Handig om te gebruiken bij het matchen van kandidaten en bedrijven.

Mensenwerk
Toch benadrukt Huitema: “Deze ontwikkelingen maken het werk voor onze medewerkers makkelijker, maar mensen blijven een belangrijke rol spelen in het wervingsproces. Recruiters moeten bijna marketeers worden, ze moeten kandidaten overtuigen om de baan te willen. Daarvoor blijft persoonlijk contact noodzakelijk. Met technologie alleen kom je er niet.”

Huitema ziet daarom grote meerwaarde in de combinatie computers en mensenwerk. “Met behulp van kunstmatige intelligentie kun je kandidaten goed adviseren. Bijvoorbeeld om niet bij een bank te gaan werken, omdat hij op basis van zijn profiel niet gelukkig wordt van een corporate omgeving. Of om tijdelijk te kiezen voor een baan onder je opleidingsniveau, om ervaring op te doen met een bepaalde vaardigheid. Die adviezen kunnen cruciale momenten zijn in je loopbaan.”

De toekomst is wel dat veel routinematige functies overbodig zullen worden. Dat werk kan immers ook door robots worden gedaan. Maar er komen ook veel nieuwe banen bij: er bestaan nu functies waar vijf jaar geleden nog niemand van had gehoord. Denk bijvoorbeeld aan de gastvrouw in de supermarkt, die klanten begeleidt bij de zelfscankassa’s.

Mindset
Volgens Huitema is het belangrijk dat werkgevers, werknemers en de overheid hun mindset aanpassen. De technologische vaardigheden die nodig zijn, veranderen heel snel. Werknemers komen er nu vaak te laat achter dat ze niet meer de juiste skills bezitten die nodig zijn binnen hun huidige baan. Om niet te worden ingehaald door technologie, verandert een slimme ondernemer constant mee met de arbeidsmarkt. Huitema adviseert werknemers én werkgevers om zich regelmatig te laten bijscholen. “Niet een cursusje hier en een cursusje daar, maar serieuze opleidingen van bijvoorbeeld een jaar. Eén opleiding is niet meer genoeg om tot je pensioen op te teren.”

Huitema was één van de sprekers tijdens het MKB Ondernemers Congres, Rens de Jong interviewde hem:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van