De Zaak

Zes op de tien mkb’ers ongerust over toekomstbestendigheid

25 oktober 2017 12:11 Aangepast: 26 oktober 2017 09:35

Zes op de tien mkb-ondernemers maken zich zorgen over de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. Dat blijkt uit de maandelijkse MKB Monitor van ondernemersplatforms De Zaak onder 1400 ondernemers.

Bijna 1 op de 4 ondernemers met 1 tot 250 medewerkers heeft regelmatig tot heel vaak zorgen over de toekomst, waarin snelle technologische en maatschappelijke veranderingen andere eisen aan hen stellen en zij klaar moeten zijn om nieuwe kansen te kunnen grijpen. 

Op de vraag hoe toekomstbestendig ondernemers hun onderneming vinden, geeft 36,2% zichzelf een onvoldoende. Bijna 1 op de 5 (19%) geeft zichzelf zelfs het cijfer 1, dit is daarmee de grootste groep.

Een 8 of hoger valt het vaakst in de sectoren zakelijke dienstverlening (26%), handel (16,8%) en industrie (12,6%). Een 4 of lager valt het vaakst in de sectoren zakelijke dienstverlening (17,7%), landbouw en visserij en (12,6%) en bouwnijverheid (10,4%).

Opvallend is het grote gebrek aan vertrouwen in de hulp die de overheid ondernemers aanreikt. Minder dan 1 op de 10 deelnemers (9%) zegt met innovatievraagstukken aan te kloppen bij de Kamer van Koophandel, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of innovatieprogramma’s van het Rijk. Het liefst gaan ze te rade bij collega-ondernemers (49%). Brancheorganisaties en adviesbureaus scoren beide iets meer dan 13%.

De Zaak
Ondernemersplatform De Zaak trekt maandelijks ruim 240.000 unieke websitebezoekers. Ondernemers vinden hier praktische informatie zoals modelcontracten, e-books en checklists en realiseren er gezamenlijk inkoopvoordeel. Met een profiel op de netwerktool MijnZaak hebben al meer dan 10.000 ondernemers op een ongedwongen manier toegang tot elkaar.

 

Miniatuurvoorbeeld

De Zaak is één van de partners van het MKB Ondernemers Congres.
Ga naar de websites van De Zaak om te zien wat het platform jouw onderneming te bieden heeft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van