Ga naar de inhoud
ING

Succesvol investeren in startups

Venture capital investeerder Keadyn is dit jaar gestart met ‘Angel Academy’: een opleiding specifiek gericht op informal investors ook wel angels genaamd. Samen met ING organiseert Keadyn steeds vaker het tweedaags programma met topsprekers en industrie-experts. Martijn Don van Keadyn vertelt, heel in het kort, wat de deelnemers tijdens deze workshops kunnen verwachten. Een spoedcursus angel investing dus…

“Angel Academy is eigenlijk ontstaan uit frustratie”, begint Don. “We zagen regelmatig angels die de ontwikkeling van statups tegenhielden. Angels stappen natuurlijk in de állervroegste fase van een startup in en willen dan wel eens uit het oog verliezen dat er nog meer investeringsrondes komen.” Zonde, vonden de 4 partners van Keadyn. En dus besloten ze een eigen vernieuwende aanpak te ontwikkelen om informal investors te helpen. Hun doel? “Het onderlinge contact tussen angels stimuleren om succesvol met elkaar te investeren. We zien onszelf als ambassadeurs van het startup ecosysteem. En daar horen ook voldoende en kwalitatieve investeringen door angels bij.”

De workshops door Keadyn en ING bestaan uit negen onderdelen. Onderstaand licht Don de negen onderdelen, op willekeurige volgorde, verder toe.

1. Chemie in het team
“De rest van de onderdelen zijn inderdaad op willekeurige volgorde,” zegt Don. ”Maar het belang van een goed team staat bij ons wel echt op nummer één. Zorg er dus voor dat je als angel een goed beeld hebt van het team en de cultuur van de startup waarin je wilt investeren. Als het met de onderlinge cultuur niet goed zit, zie je dat vroeg of laat in de bedrijfsresultaten terug. Bovendien is het heel moeilijk te fixen wanneer dit niet in orde is.”

2. Meten is weten
Meten is weten. Niet voor niets een open deur. "Zeker in de startup-fase is een datagedreven aanpak van belang", zegt Don. “Wordt er bij de startup waarin je wilt investeren voldoende gemeten en geëvalueerd? Nemen ze hier de tijd voor? Dit is bij startups van cruciaal belang.”

3. Oei, ik groei
“Als angel wil je natuurlijk dat de onderneming waarin je geïnvesteerd hebt gaat groeien. Denk dus vooraf goed na over hóé je deze groei gaat realiseren. En op basis waarvan kan worden vastgesteld  hoe de gewenste groei eruit ziet. De informatie vastlegging en voorziening richting de angel is daarbij ook van belang. Verder is het goed om vooraf vast te stellen of een markt groot genoeg is en of het concept van de startup dusdanig schaalbaar is dat voldoende groei gerealiseerd kan worden?”

4. Juridische zaken
Niet het meest sexy onderdeel, wel belangrijk: het juridische aspect. Don: “Angels hebben vaak een minderheidsbelang en juist dan is het belangrijk dat de juridische zaken op orde zijn en je als angel voldoende ‘beschermd’ bent. Bovendien hebben de meeste (oud-) ondernemers niet heel veel kaas van 'legal' gegeten, ook daarom komt dit onderdeel aan bod in onze workshops.”

5. Leuker kunnen we het niet maken
Ook de fiscale kant van investeren in startups is iets om goed over na te denken. “Er zijn eigenlijk twee basis constructies waartussen je als angel moet kiezen: Convertible loan (lening die in een later stadium omgezet kan worden in aandelen) of equity investment (investering in aandelen). En ga je investeren met privégeld of met je BV? Het maken van dit soort keuzes komt uitgebreid aan de orde.”

6. Valuation
“De waardering van een startup kan doorgaans niet afgeleid worden van de huidige of toekomstige winst. In deze vroege fase wordt er voornamelijk geïnvesteerd en doorgaans nog verlies gemaakt. Hoe krijg je dan toch een gevoel bij de waardering als angel? Aan de hand van praktijkvoorbeelden en relevante metrics creëren we een soort referentiekader. Op basis daarvan kan een beeld worden gevormd van de waardering.”

7. Due diligence
Nog zoiets waar niet alle ondernemers dagelijks mee te maken hebben, due diligence. “Toch is het verstandig om goed ‘boekenonderzoek’ te doen vóór je besluit of je wel of niet gaat investeren.”

8. Portfolio- én verwachtingenmanagement
“Ondernemers hebben de  neiging om bij elke startup waarin ze investeren actief betrokken te willen zijn. Heel begrijpeleijk, maar niet altijd haalbaar. Zeker wanneer je in meerdere startups tegelijkertijd zit. Het is dan belangrijk om de verwachtingen bij de founders goed te managen. Wat kunnen ze precies van jou verwachten?”

9. Dealmaking
Tot slot wordt er in de workshops aandacht besteed aan de dealmaking. “We bespreken bijvoorbeeld waar je zoal op kunt onderhandelen. Hierbij is het belangrijk om prioriteiten te stellen: wat is van meerwaarde voor jou? En wat wil je juist voorkomen, ook met het oog op mogelijke vervolg investeringen? Door dit goed op een rijtje te hebben, ga je optimaal voorbereid de onderhandelingen in.”

Meer weten over de Angel Academy en ervaringen van investeerders? Kijk dan op de website van ING.