Beursspel

Wat is een optie?

28 november 2016 10:35 Aangepast: 29 juli 2017 16:00

Kennis van beleggingsproducten is nooit weg. Zeker wanneer je meedoet met het RTL Z Beursspel. Daarom leggen we wekelijks een bepaald beleggingsproduct onder de loep. Ditmaal de optie.

Een optie geeft je het recht om een onderliggende waarde (zoals een aandeel) te kopen of te verkopen. En dat binnen een bepaalde periode tegen een van te voren vastgestelde prijs. Je betaalt hiervoor een premie, de optiepremie. Bij een aandelenoptie bestaat de onderliggende waarde vaak uit 100 aandelen. Een optie is dus eigenlijk een recht om 100 aandelen te kopen of verkopen.

Vooraf staat vast wat de looptijd van een optie is en welke prijs daarvoor betaald moet worden. Wie een optie koopt, verwacht dat de optie na een looptijd meer waard is dan het aankoopbedrag. Dat verschil is je winst – of je verlies (bij een negatief verschil).

Soorten opties

Er zijn twee soorten opties: call en put. Met een calloptie heb je het recht om een bepaalde onderliggende waarde te kopen. Het is voor jou als koper gunstig wanneer de koers van een aandeel stijgt – de optie wordt dan immers meer waard. Een putoptie daarentegen geeft je het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen. Heb je putopties, dan is het voor jou - als verkoper - gunstig wanneer de waarde van het aandeel daalt - je optie wordt dan immers meer waard.

Kopers en schrijvers

Bij iedere optietransactie zijn twee partijen betrokken: een koper en een schrijver. Koop je een optie, dan verkrijg je een recht. Daar staat iemand tegenover die een verplichting aangaat, de schrijver van de optie. Een schrijver heeft bij een calloptie de verplichting om te verkopen, bij een putoptie de verplichting om te kopen.

Als koper betaal je een optiepremie en mag je de optie na de looptijd voor de afgesproken prijs kopen. De schrijver (degene die de opties uitgeeft) ontvangt de optiepremie en is verplicht de optie te leveren als de koper dat wil.

De koper is niet verplicht om de optie na de looptijd te kopen. Als het product minder waard is dan de vooraf afgesproken prijs, zal hij van de koop afzien. De koper is dan wel verplicht om de optiepremie te betalen aan de schrijver.

Risico's van opties

Opties zijn afgeleide producten, waarvan de waarde is gebaseerd op de koers van een onderliggende waarde, zoals een aandeel. Het kan zijn dat opties waardeloos aflopen. Als je opties schrijft, kan je verlies veel groter zijn dan de optiepremie die je hebt ontvangen. Het is belangrijk dat je de risico's van opties goed begrijpt voordat je gaat beleggen in dit product.

Nog meer weten over opties? Lees dan de educatiepagina in het RTL Z Beursspel. En heb jij je al ingeschreven voor de Bull or Bear avond op 15 december waar onze deskundigen hun licht laten schijnen over beleggingsjaar 2017? Mis 'm niet en schrijf je hier in!

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van