Op welke leeftijd kan je gaan ondernemen? En in welke sectoren moet je absoluut niet meer zijn? In de Kijker aan Z leggen we jullie vragen voor aan experts. Dit keer Erik de Heer van EY en Maarten Post van Stichting ZZP Nederland.
Wat is de minimale leeftijd om een bedrijf op te richten?
Er is geen minimale leeftijd waarop je je als ondernemer bij de Kamer van Koophandel kan melden. En er komen ook steeds meer jongeren bij met een eigen bedrijf, zien De Heer en Post. Maar je moet wel rekening houden met de risico’s.
"Als je kijkt wat je nodig hebt om een bedrijf te starten, dan moet je bijna altijd verdragen afsluiten of je handtekening zetten onder een financieel product", zegt Post. Daardoor kan je ook aansprakelijk gesteld worden als het mis gaat.
En als je nog geen 18 jaar oud bent, gaat die aansprakelijkheid over naar je ouders of naar een voogd. Dat betekent dat zij ook hun handtekening moeten zetten en moeten weten welke risico’s hun kind loopt bij het ondernemen.
Hoe lanceer je een product met minimale reserves?
Als je begint met ondernemen heb je vaak nog niet zoveel startkapitaal. Het is dan zaak om met zo min mogelijk investeringen, toch een groot bereik te halen. Creatief zijn is het toverwoord. Overleg met andere ondernemers, kijk hoe je elkaar kan helpen zonder dat het direct veel geld kost. Maar een beetje startkapitaal blijft nodig.
"Je kan bijna geen eigen bedrijf beginnen zonder er je er in ieder geval je tijd, energie en een klein stukje geld in steekt", zegt Erik de Heer van EY. Hij heeft wel een tip voor ondernemers die een product willen maken, maar niet zoveel startkapitaal hebben.
"Als je nou zo snel mogelijk een prototype maakt, dan kan je misschien via crowdfunding toekomstige klanten al laten betalen voor de verdere ontwikkeling en productie ervan." Dan haal je dus vast investeringen binnen en hoef je het niet uit eigen zak te betalen.
In welke branches moet je niet meer beginnen?
Blijf weg bij oude beroepen of sectoren waar weinig vraag meer naar is. Een onderneming die iets maakt of levert dat erg vervuilend is, zal in de huidige tijd weinig kans van slagen meer hebben. In de administratie moet je ook niet zijn.
Blijf ook weg bij sectoren waarin al heel veel ondernemingen zijn en de concurrentie op prijs hevig is. Een kapperszaak starten als er al dertien bij jou in de buurt zijn, is niet erg verstandig.
Als ondernemer moet je dus op zoek naar plekken waar kansen liggen. "Die gaten in de markt komen bij nieuwe ontwikkelingen", aldus Erik de Heer. "We gaan een transitie in op het gebied van milieu, alles gaat naar digitaal, er komen nieuwe technologieën aan. Spring daar op in."
"Zoek een niche op, maak er je specialisme van en lever kwaliteit, want dat is echt onderscheidend", zegt ook Maarten Post van ZZP Nederland.
De hele aflevering van de Kijker aan Z is hieronder te bekijken. Volgende week gaat het over de brexit: waar moet je als ondernemer op letten? En welke risico's liggen er op de loer? Stel je vragen via onze social media.