Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Kijkers aan Z

Hoe onderhandel ik voor meer salaris?

11 januari 2019 17:34 Aangepast: 19 november 2019 07:02
Beeld © RTL Z

Dit is het moment om te onderhandelen voor een hoger loon. Waarom? Straks ben je misschien te laat. Nu gaat het nog goed met de economie, maar wat gebeurt er straks? Hoe pak je die onderhandelingen aan? Experts Hans van der Spek en hoogleraar Pieter Gautier geven tips en advies in de Kijker aan Z.

Brexit, handelsoorlog, instabiliteit op het wereldtoneel: allemaal redenen voor werkgevers om zuinig aan te doen. En waarschijnlijk wordt dat in de loop van het jaar alleen maar zuiniger, verwacht hr-expert Hans van der Spek, van adviesbureau Berenshot. 

Samen met hoogleraar Arbeidsmarkt Pieter Gautier (Vrije Universiteit) is hij te gast in het RTL Z-programma Kijker aan Z, waarin het publiek de vragen bepaalt. Een greep uit de vragen:

Waar begin je?

Een goede voorbereiding is van het grootste belang. Zorg dat je weet wat je functie 'in de markt doet', adviseert Hans van der Spek. "Het is ook van belang om te weten wat de toegevoegde waarde van jouw functie in de organisatie is", zegt hij. Met andere woorden: wat lever jij op in het bedrijf?  

Miniatuurvoorbeeld
Tips

Gewild op de arbeidsmarkt: zo onderhandel je voor goed salaris

Hoe weet je dan wat je waard bent?

Hoogleraar Pieter Gautier: "De beste manier is elders te solliciteren. Dan krijg je misschien een ander aanbod en weet je een beetje wat je waard bent. Als je het in een uurtje wil weten moet je het internet op en je sector goed onderzoeken." 

Wat als je nog niet zoveel ervaring hebt? 

Staar je niet blind op de hoogte van het loon, zeggen Gautier en Van der Spek. Denk ook eens aan opleidingsbudget, of andere trainingsmogelijkheden. 

Daar heb je bij een volgende werkgever misschien wel heel veel profijt van. "Het Ajax-model", noemt Gautier het. Eerst ervaring opdoen, later cashen bij Barcelona. Begin in elk geval niet te laag, tipt de hoogleraar. Je kan altijd nog zakken. 

Mijn werkgever geeft nul op het rekest en wil zich aan de cao houden. Hoe kun je die omzeilen?

De cao is een ondergrens. Je mag er niet onder gaan zitten, maar daarboven mag heus wel, weten Van der Spek en Gautier.

Van der Spek staat in zijn werk voor Berenschot ook weleens bedrijven bij die proberen personeel aan zich te binden, maar andere, 'creatievere' manieren zoeken dan alleen meer salaris. "Denk eens aan het afkopen van je studieschuld, of het bemiddelen bij huisvesting."

In het uiterste geval kun je naar een andere werkgever. Daarmee dreigen kun je wel maar een keer doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van