Ga naar de inhoud
Video

Kijkers RTL Z verwachten goed beursjaar en crash bitcoin

Wat verwachten de kijkers en lezers van RTL Z van het economische jaar 2018? Beurscommentator Jacob Schoenmaker bespreekt de resultaten van onze poll. De verwachting: opnieuw een goed beursjaar en een crash van de bitcoin.

Kijkers RTL Z verwachten goed beursjaar en crash bitcoin

05:00

Van de gebruikers die de enquete invulden, verwacht 40 procent dat de AEX-index dit jaar uitkomt tussen de 575 en 650 punten. Dat is een koerswinst van tussen de 5 en de 19 procent, rekent Schoenmaker voor. Dat zou opnieuw een mooi beursjaar betekenen.

Crash bitcoin

Van de ondervraagden verwacht 29 procent een crash van de bitcoin. Dat is het percentage dat verwacht dat de cryptocurrency eind dit jaar lager staat dan 2500 dollar.

In totaal 51 procent van de ondervraagden verwacht dat de bitcoin eind van het jaar onder de 10.000 dollar staat.

Toch is ook een flink percentage ondervraagden juist positief over de cryptocurrency. 21 procent rekent erop dat de munt het jaar eindigt boven de 25.000 dollar. Commentator Schoenmaker is verbaasd dat er toch nog zoveel mensen een verdere stijging verwachten. "Bitcoin heeft alle kenmerken van een klassieke bubbel, die zelfs de tulpenmanie uit de zeventiende eeuw overtreft."

Economische groei

Van de totale groep verwacht 23 procent dat de economische groei komend jaar nog sterker wordt. Een grote groep ondervraagden - 33 procent - maakt zich zorgen over politieke onzekerheden, die de economische groei onder druk kunnen zetten.

Schoenmaker vindt dat vreemd. "Vorig jaar was juist het jaar van de politieke onzekerheden. Komend jaar is de verkiezingsagenda behoorlijk leeg." Volgens hem moeten mensen zich eerder zorgen maken over de lange periode van groei die achter ons ligt. "Op een gegeven moment loopt dat momentum eruit. Dan gaan bijvoorbeeld de lonen omhoog, waardoor de inflatie roet in het eten kan gooien."