Ga naar de inhoud
Uitzendingen

Dijsselbloem: terughalen bonus NXP-topman onmogelijk

Volgens minister van Financiën Dijsselbloem kan de bonus van 391 miljoen euro voor de topman van NXP niet teruggehaald worden, omdat het bedrijf niet onder de Nederlandse 'claw back'-regeling valt. NXP heeft een beursnotering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en dan geldt Nederlandse wetgeving niet.

Dijsselbloem: terughalen bonus NXP-topman onmogelijk

11:11

Dijsselbloem noemt het bedrag, dat topman Richard Clemmer krijgt als de overname van het Einhovense bedrijf door het Amerikaanse Qualcomm doorgaat, 'idioot hoog'. "Ongetwijfeld heeft hij een bijdrage geleverd aan het bedrijf, maar hij is natuurlijk niet de uitvinder van de chipmachine. Dus ik vind het buitenproportioneel", aldus Dijsselbloem in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

Op dit moment kan Dijsselbloem er dus niets aan doen, maar hij gaat de 'claw back'-regelgeving nog dit jaar laten evalueren en noemt het 'logisch' om ook te kijken naar eventuele aanscherping voor bedrijven die wel in Nederland actief zijn, maar er geen beursnotering hebben. Tweede Kamerlid en partijgenoot Henk Nijboer riep vanochtend al op de regels op dit gebied aan te scherpen in reactie op het recordbedrag dat Clemmers opstrijkt als de overname ter waarde van 43 miljard euro doorgaat. 

 

Dit is een artikel van