Z Today

Vergeet pizza; laat een sterrenmaaltijd thuisbezorgen

21 april 2016 18:44 Aangepast: 31 juli 2017 17:30

Pizza's en Chinees thuis laten bezorgen, dat kennen we inmiddels wel. Maar waarom zou je eigenlijk niet eten uit een toprestaurant thuis laten bezorgen? In grote steden kan dat steeds vaker.

Zo kunnen vanaf vandaag Amsterdamse liefhebbers van culinaire hoogstandjes gerechten van sterrenrestaurant Samhoud & Places thuis laten bezorgen met bezorgservice Foodora, die dat met de fiets gaat doen. Klanten betalen tussen de 32 en 59 euro voor een maaltijd. 

Het past in een landelijke trend om luxer en gezonder te eten, in plaats van altijd maar weer een vette pizza. Nieuwe bedrijven zoals het Engelse Deliveroo en Foodora richten zich daar op. Zij spelen in op een fundamentele verandering, namelijk dat je niet meer even snel het restaurant op de hoek belt voor eten, maar afhankelijk bent van drie grote bedrijven die elkaar wereldwijd te tent uitvechten. 

Thumbnail

Achter Foodora zit namelijk de Duitse durfinvesteerder Rocket Internet, die een aandeel van 39 procent heeft van de Duitse site Delivery Hero. Het Britse JustEat heeft een notering aan de Londense beurs en dan is er natuurlijk nog het Nederlandse Thuisbezorgd.nl. Van de drie is dat de kleinste, maar dat kan snel veranderen, als het bedrijf daadwerkelijk naar de beurs gaat.  

Het gedrang is te verklaren, want de markt blijft groeien. 63 procent van de bestellingen gaat online, jaarlijks worden er 250 miljoen porties thuisbezorgd. Dat leverde vorig jaar een bedrag op van 695 miljoen euro. Dit jaar wordt een stijging van drie procent verwacht. 

Thumbnail

De grote vraag is wanneer de markt verzadigd is; met thuismaaltijden en ook nog maaltijdboxen is er veel te kiezen voor de consument. Hello Fresh, ook een dochteronderneming van Rocket Internet, zet ook zwaar in op eten bezorgen. Maar tot nu toe zijn alle bedrijfjes ondanks de groei nog niet winstgevend, blijkt uit cijfers van Bloomberg. ​

Thumbnail

 

Of Foodora het gaat redden is de vraag, anderhalf jaar na de oprichting is het bedrijf al actief in veertien landen en 29 steden. Het gaat dus wel hard en Rocket Internet heeft diepe zakken. 
Maar wanneer maken ze echt winst? Het verdienmodel is gebaseerd op 2,50 bezorgkosten voor de consument en een fee voor het restaurant. Die bedraagt naar schatting tussen de 10 en 20 procent - het bedrijf wil niet zeggen hoeveel. 

Bekijk het item uit Z Today:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van