Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech & business

Waka Waka verlicht één miljoen mensen

29 september 2015 22:31 Aangepast: 01 oktober 2015 16:00
Het bedrijf doneert voor elke verkochte lamp in het Westen, ook een model aan mensen zonder stroom

De efficiëntste zonnelamp ter wereld, de Waka Waka, wordt door meer dan één miljoen mensen gebruikt. Dat is goed nieuws voor vluchtelingen, want voor elke verkochte lamp in het Westen, doneert het bedrijf uit Haarlem ook een exemplaar aan mensen zonder stroom. Daardoor hoeven zij geen gevaarlijke en vervuilende kerosinelampen meer te gebruiken.

Het zonnepaneel met een accu is ongeveer zo groot als je hand en kan een led-lampje 80 uur laten schijnen. Ook kun je er je telefoon mee opladen. De innovatie uit Nederland staat op de longlist van de Toekomstmakers Top 100.

"We hoopten om tegen het einde van 2016 een miljoen mensen te verlichten met Waka Waka's, maar dat is ons dus eerder gelukt", zegt medeoprichter Camille van Gestel op Periscope vanuit New York bij het Clinton Global Initiative waar hij vandaag het nieuws bekend maakte. "Ons doel is om nu meer dan één miljard lampen in omloop te hebben, dus we hebben nog een hoop te doen." Ruim een half miljard mensen op de wereld hebben geen toegang tot stroom. Het bedrijf laat weten in totaal meer dan 200.000 exemplaren te hebben verspreid. Het apparaat verlicht vaak een heel huishouden. Waka Waka gaat uit van een gemiddeld gebruik van vijf mensen per lamp.

Populair item Syrische vluchtelingen
De lamp wordt vaak gedoneerd aan mensen in noodsituaties, zoals vluchtelingen, maar ook artsen die ebola-slachtoffers behandelen. "In Syrië is de WakaWaka het meest waardevolle non-food item onder vluchtelingen. In totaal hebben we meer dan een half miljoen exemplaren weggegeven, onder andere ook in Libanon, Turkije en Jordanië. 70.000 mensen kregen er eentje na de ebola-uitbraak in Liberia en Sierra Leone via een crowdfundingsactie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore