Tech & business

Met 3D-printer van Shapeways kun je straks hele producten printen

26 april 2017 19:47 Aangepast: 28 juli 2017 06:30
Beeld © Shapeways

De Nederlandse 3D-printwinkel Shapeways laat klanten voortaan gebruik maken van een van de meest geavanceerde 3D-printers van dit moment. Met deze printer kun je in de toekomst hele producten printen, dus smartphones mét elektronica.

Het nieuwe type 3D-printer is nauwkeuriger en sneller dan de huidige generatie 3D-printers. De HP-printers gebruiken een ander soort technologie, waardoor het in de toekomst mogelijk wordt om een full-color 3d-print te maken. Op dit moment moeten de objecten nog in een kleurbadje als je ze een kleur wilt geven.

De technologie van HP - die ook investeerder is in Shapeways - zou het zelfs mogelijk maken om bijvoorbeeld koper en plastic door elkaar te printen. In tegenstelling tot andere printers druppelt HP zogenaamde agents (chemicaliën) op nylonpoeder om een 3D-object te printen. Door andere agents te gebruiken kan de printer het materiaal andere eigenschappen geven.

Hele smartphones printen

Over een paar jaar wordt het daardoor mogelijk om het plastic heel hard of juist zacht te maken. Je kan ook kiezen voor een gladde of ruwe afwerking. Later is het dus ook mogelijk om een geleidende agent te printen waardoor je elektronica gelijk in een voorwerp kunt verwerken.

Het idee is dat uiteindelijk dat 3D-printers steeds meer eindproducten kunnen printen in plaats van onderdelen. Bij Shapeways denken ze dat het mogelijk is om uiteindelijk volledige smartphones uit te printen. Maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Bekijk hieronder een stukje van de Bright Business-reportage bij Shapeways, waarin vice-president Stefan Rink vertelt:  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van