Ga naar de inhoud
Tech & business

Dit deden techbedrijven na de aanslagen in Parijs

Beeld © Airbnb

Facebook, Uber, Airbnb, Google; allemaal deden ze wel iets na de terreurdaden in Frankrijk. Een overzicht.

Toen vrijdag de de aanslagen werden gepleegd in Parijs, openden mensen in de omgeving hun huizen voor mensen om te schuilen. In de uren en dagen erna droegen ook techplatformen hun steentje bij. We kijken naar de vijf belangrijkste acties.

Facebook
Al snel na de aanslagen rolde Facebook de zogeheten 'Safety Check' uit. Dit instrument bouwde het sociale netwerk speciaal voor rampen. Hiermee kunnen mensen vlakbij een crisisgebied inchecken om vrienden en familie via Facebook te laten weten dat ze veilig zijn. Dat de functie in Parijs werd gebruikt, is de eerste keer dat Facebook Safety Check inzet buiten natuurrampen om. Mark Zuckerberg liet op zijn pagina weten dat de dienst voortaan vaker wordt ingezet in dit soort situaties.

Airbnb
Airbnb, dat een conferentie in Parijs moest cancellen door de aanslagen, vroeg zijn huizenaanbieders in de stad om hun huizen (kosteloos) open te stellen voor mensen die gestrand waren. "Als het kan, hoepen we dat je overweegt om mensen die hulp nodig hebben op te vangen tegen een lage prijs of gratis", schrijft de dienst. "Heeft een gast vertraging door de situatie, kun je ze aanbieden hun verblijf gratis te verlengen."

Twitter
Ook via Twitter konden mensen een schuilplaats vinden in Parijs. Vrijdagavond werd bijvoorbeeld de hashtag #PorteOuverte (open deur) al veel gedeeld, met een miljoen tweets in tien uur tijd.

Enkele kanttekeningen zijn overigens wel op zijn plaats bij Twitter. Want hoewel platform gebruikt werd om mensen te helpen en hen van het laatste nieuws te voorzien, kwamen ook valse nieuwsupdates en foto's naar boven.

Google en Skype
Via Hangouts konden afgelopen weekend gratis internationale telefoontjes gepleegd worden naar Frankrijk via Android, iOS en web. Google doet dit vaker na rampen, bijvoorbeeld eerder dit jaar na de aardbeving in Nepal. Ook Skype liet mensen kosteloos naar Frankrijk bellen.

Via de Franse en Belgische versie van Google en YouTube betuigt de internetgigant zijn steun. YouTube heeft de kleuren van zijn logo veranderd in de Franse vlag, en bij de zoekmachine staat een rouwlintje aan de onderzijde.

Uber
Uber liet mensen niet gratis meerijden, wel werd de prijzenschommeling vrij snel uitgeschakeld. Omdat veel mensen weg wilden komen uit het centrum, bestelden velen een Uber. Het algoritme van het bedrijf werkt echter zo dat als er veel vraag is, de prijzen omhoog schieten. Volgens Uber was dat maar een half uur het geval, daarna werd de schommeling uitgeschakeld zodat iedereen voor hetzelfde bedrag weg kon.

Door Bright.nl. Elke maandagavond 21.30 Bright TV op RTL Z