Tech & business

Beveiligde SOMA Messenger gaat concurrentie aan met WhatsApp

23 november 2015 12:15 Aangepast: 20 februari 2017 13:04
Beeld © Thinkstock

Ze lijken op elkaar en bieden grotendeels dezelfde functies: SOMA Messenger en WhatsApp. Eerstgenoemde wil gebruikers winnen door in te zetten op privacy en wordt inmiddels door 10 miljoen mensen gebruikt.

WhatsApp is enorm populair in Nederland: uit onderzoek in januari van dit jaar bleek dat 9,4 miljoen Nederlanders de app gebruiken. Na de overname door Facebook waren gebruikers ongerust over hun privacy en sommigen stapten over naar de Duitse chat-app Telegram, die beter beveiligd is. Nu hoopt ook het Amerikaanse SOMA Messenger een graantje van die ongerustheid mee te pikken.

SOMA staat voor Simple Optimized Messaging App en is door studenten van de Harvard-universiteit ontwikkeld. Je kunt ermee chatten, groepsgesprekken met maximaal 500 mensen starten, media (in volledige grootte) verzenden en spraak- en videogesprekken voeren.

De chatgesprekken die één op één worden gevoerd, zijn middels end-to-end-encryptie versleuteld (pdf). Dit betekent dat alleen de ontvanger het bericht in kan zien, en SOMA Messenger dus niet. WhatsApp is ook versleuteld met end-to-end-encryptie, maar deze specifieke vorm van encryptie wordt door beveiligingsexperts en de AIVD in twijfel getrokken.

Servers
SOMA Messenger gebruikt daarbij servers over de hele wereld, waardoor er stabielere verbindingen kunnen worden geboden. WhatsApp gebruikt bijvoorbeeld alleen servers in de Verenigde Staten. Telegram gebruikt ook servers in allerlei verschillende landen.

De app is gratis in de App Store en Google Play te downloaden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van