Tech & business

Het kan echt: batterij met alleen maar water en zout

23 november 2015 16:08 Aangepast: 25 november 2015 15:40
Beeld © Blue Battery

Batterijen zitten vol giftige stoffen, zijn moeilijk te recyclen en vaak erg duur. De Nederlandse startup BlueBattery werkt aan een batterij die werkt met enkel zout water. Daarmee moet het mogelijk zijn om op een duurzame manier energie op te slaan.

"De technologie die we gebruiken lijkt op die van Blue Energy," zegt wetenschappelijk directeur David Vermaas. "De kracht die je kan halen uit het verschil tussen zout en zoet water is enorm groot. Maar je kunt stroom ook gebruiken om water te ontzouten. Op die manier werkt onze batterij."

Stroom opslaan in water
Het idee is als volgt: tijdens het opladen gebruik je de stroom om zout water te splitsen in zoet en zout water. Als je de batterij nodig hebt, dan laat je de twee weer bij elkaar komen om stroom op te wekken. Het is een gesloten systeem, het kost dus geen water en je kunt de zoutconcentratie veel hoger maken dan bij zeewater. Daardoor kan de batterij meer energie opslaan.

"Op dit moment werkt het prototype nog op kleine schaal," aldus Vermaas. "Je kunt er een smartphone mee opladen. Voor een thuisbatterij, waarmee je stroompieken van bijvoorbeeld je zonnepanelen kunt opslaan, heb je een capaciteit van zo'n 10 kWh nodig. Daarvoor heb je ongeveer 5000 liter water nodig. Dat is flink wat, maar zou bijvoorbeeld in de kruipruimte van een huis kunnen worden opgeslagen."

Al in 2017 klanten
In 2016 wil het bedrijf een prototype maken op die grote schaal van 10 kWh. Al in 2017 moeten de eerste systemen naar klanten kunnen worden verzonden. "Het zal dan nog niet gaan om grote aantallen," zegt Vermaas. Juist het buitenland is voor de batterij een goede markt: hier hebben we een goed stroomnet en zulke batterijen minder nodig. Maar een land als Duitsland moet regelmatig groene stroom 'weggooien' omdat het niet opgeslagen kan worden. 

Het bedrijf is nog jong en de technologie staat nog in de kinderschoenen, maar aandacht krijgen de jonge ondernemers genoeg. Afgelopen week won het bedrijf nog 'Get in the ring', een battle-wedstrijd voor startups. Binnenkort volgt de Europese finale. 

Blue Energy haalde ook een plekje in de Toekomstmakers top 100. Bekijk hier de hele lijst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van