Ga naar de inhoud
Tech & business

De hand van Trump: netneutraliteit VS op de schop

Voorstanders van netneutraliteit protesteerden eerder deze maand in Washington DC. Beeld © Getty

De Amerikaanse toezichthouder FCC heeft ingestemd met een voorstel om de regels omtrent netneutraliteit te versoepelen. Daarmee is de kans groot dat internetproviders in de VS straks weer online dienstverleners kunnen voortrekken.

Onder de vorige president Obama waren de regels in 2015 na lang steggelen vastgesteld: alle internetproviders moeten internetverkeer gelijk behandelen. Maar de huidige president Donald Trump wil er nu weer vanaf en krijgt bijval van toezichthouder FCC (Federale Communicatie Commissie), meldt techsite The Verge.

De waakhond stemt met een meerderheid in met een herziening van de regels. Het is de eerste stap naar het ontmantelen van de strikte Amerikaanse netneutraliteit, die onder meer verbiedt dat internetdiensten of websites voorrang krijgen in ruil voor betaling. In Europa, en dus Nederland, werd dergelijke strenge netneutraliteit in 2016 vastgelegd.

Commerciële voordelen

Want over het algemeen geldt: hoe zwakker de netneutraliteit, hoe meer commerciële voordelen providers en grote internetdiensten kunnen behalen. In de Verenigde Staten betaalde Netflix in het verleden aan internetproviders om ervoor te zorgen dat hun streams zonder haperingen werden gestreamd. Obama's regels maakte een einde aan dergelijke praktijken.

De koerswijziging zal providers als AT&T en Verizon dan ook tevreden stellen. Internetbedrijven als Facebook, Amazon en Netflix zullen minder te spreken zijn over een herziening.

Daarover moet overigens eerst opnieuw worden gestemd. De komende maanden wordt eerst een definitief voorstel vastgesteld.

Dit is een artikel van