Elke week bespreekt RTL Z een app, gadget of gebeurtenis die je niet mag missen. Deze week: de opmerkelijke opmars van de Duitse WhatsApp-concurrent Telegram.
Chatdienst Telegram heeft 62 miljoen gebruikers die dagelijks 12 miljard berichten versturen. Dat is nog niet zo veel als WhatsApp met 900 miljoen gebruikers, maar het zijn wel indrukwekkende cijfers voor een dienst die nog maar twee jaar bestaat. Telegram werd populair toen WhatsApp door een jaar geleden door Facebook werd overgenomen, waarna bezorgde WhatsApp-gebruikers ('Nu weet Facebook ook wat ik allemaal app!') naar Telegram vluchtten.
Nonprofit en met oog voor privacy
En daar speelde Telegram heel slim op in. Met beveiligde chats bijvoorbeeld, die van krachtige end-to-end-encryptie zijn voorzien. Dit betekent dat een bericht zodanig wordt versleuteld dat alleen één specifieke ontvanger de sleutel heeft om het bericht te ontcijferen. Zo is het voor anderen niet mogelijk om mee te lezen met een bericht.
Daarnaast is Telegram een nonprofit-bedrijf, in tegenstelling tot de commerciële gigant Facebook. Telegram wordt financieel gesteund door Pavel Durov (foto boven) - 'de Mark Zuckerberg van Rusland'. Durov, die zelf erg kritisch is op Rusland en sinds enkele jaren in Berlijn woont, benadrukt altijd dat Telegram een Europees bedrijf is met servers in Berlijn.
Features en features
Maar waar Telegram écht hoge ogen mee gooit, is de rappe ontwikkeling van zijn chatdienst. WhatsApp mag dan het bekendst zijn, Telegram is veruit het meest veelzijdig. Een desktop-app? Check. Een webversie die niet om de zoveel seconden de verbinding verliest? Check. De mogelijkheid om (hele grappige) stickers te versturen? Check. Even een Word-bestand naar iemand verzenden? Check. Telegram loopt altijd net een stapje (of vier) voor op WhatsApp.
JA TELEGRAM +100 https://t.co/R8OSVwQcUJ
— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 10 augustus 2015
"WhatsApp is kut", zei Durov tijdens deze week tijdens de techstartup-conferentie Techcrunch Disrupt. "Er is geen privacy. Drie jaar geleden was ik al geen fan van WhatsApp, en ik ben het nog steeds niet. In de twee jaar dat we bestaan hebben we nog geen byte aan data aan overheden of geheime diensten gegeven. En dat was niet makkelijk."
Een verzoek voor je moeder
Hoe erg Durov ook op privacy hamert, het zal voor velen niet betekenen dat ze ook overstappen. WhatsApp is bekend, en Telegram niet. Om het heel simpel te zeggen: zolang je moeder nog niet op Telegram zit, zal je WhatsApp nog steeds moeten gebruiken om te chatten. En niemand wil twee chat-apps gebruiken. Dus: haal massaal jullie moeders over om naar Telegram over te stappen. Als dat gebeurt, komt WhatsApp voor het eerst écht in gevaar.