Tech & business

Facebook maakt gebruik pseudoniemen makkelijker

16 december 2015 12:30 Aangepast: 04 augustus 2017 02:53
Beeld © Getty

Facebook houdt vast aan zijn ‘echte namen’-beleid maar wil mensen die liever een pseudoniem gebruiken, wel tegemoet komen.

Het beleid van Facebook om van gebruikers te eisen dat zij hun echte naam gebruiken ligt al jaren onder vuur. Privacyvoorvechters en belangengroepen voor seksuele minderheden dringen er voortdurend bij het sociale netwerk op aan om wat coulanter om te gaan met gebruikers die liever een pseudoniem gebruiken. Ook tikte een Duitse privacywaakhond Facebook eerder dit jaar op de vingers wegens het verbod op pseudoniemen.

De kritiek zorgt er nu voor dat Facebook zijn beleid een beetje aanpast. Het sociale netwerk houdt vast aan het gebruik van echte namen, maar wil nu ook rekening gaan houden met ‘gemeenschappen die worden gemarginaliseerd of die te maken hebben met discriminatie’, schrijven Justin Osofsky en Todd Gage van Facebook in een toelichting op het nieuwe beleid.

Gestalkt
Als Facebook een gebruiker ervan verdenkt dat hij of zij een valse naam gebruikt, dan krijgt die gebruiker nu meer mogelijkheden om uit te leggen waarom er voor een schuilnaam is gekozen. Bijvoorbeeld omdat een gebruiker wordt gestalkt of behoort tot een seksuele of etnische minderheid.

Tegelijkertijd verhoogt Facebook de drempel voor gebruikers die ‘aangifte’ willen doen van een nepnaam. In plaats van een andere gebruiker simpelweg met een druk op de knop te rapporteren moeten zij nu meer informatie verschaffen. Facebook hoopt zo het aantal aangiftes terug te dringen.

Facebook neemt het nieuwe systeem eerst in de Verenigde Staten in gebruik. Later zal het nieuwe beleid ook in andere landen van kracht worden.

Door Bright.nl. Elke maandagvond om 21.30 Bright TV op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van