Ga naar de inhoud
Tech & business

Bright 25 van 2015 deel 3: The Martian, Apple Watch, adblockers

De 25 meest vernieuwende gadgets, apps, content, techies en trends van 2015. Vandaag de nummers 15 t/m 11.

15. 4D-printen
Als je dacht dat 3D-printen al gaaf was, check dan 4D-printing. Deze relatief nieuwe ontwikkeling werkt ook met een 3D-printer, maar er wordt een dimensie aan toegevoegd. Het materiaal dat gebruikt wordt is namelijk 'programmeerbaar'. Niet dat er processoren of motortjes aan te pas komen, maar het materiaal reageert op zijn omgeving, bijvoorbeeld water. Komt het daarmee in contact, dan verandert het in een bepaalde vorm. De mogelijkheden van 4D-printing zijn eindeloos. Een satelliet in de ruimte zou zichzelf kunnen 'installeren' of een rioleringssysteem kan zichzelf repareren. Niet alleen apparaten, maar ook materialen worden in de toekomst dus slim.

14. The Martian
De beste sciencefictionfilm van het jaar was The Martian van Ridley Scott, naar een e-boek van Andy Weir uit 2012. Het verhaal over een astronaut die tijdens een Mars-missie onbedoeld alleen achterblijft op de planeet (fenomenaal gespeeld door Matt Damon) is zowel technologisch als wetenschappelijk zeer realistisch. Schrijver Weir heeft zich uitgebreid verdiept in interplanair reizen, zonne-energie, de samenstelling van raketbrandstof, ion-motoren en zelfs tuinieren. Regisseur Scott op zijn beurt heeft nauw samengewerkt met NASA. The Martian is niet alleen een sterke film, hij doet ons ook weer dromen van ruimtereizen.

13. Adblockers
Als Apple een functie introduceert, wordt 'ie pas echt populair. Dat blijkt uit de adblocker-discussie, want iPhones met iOS 9 of hoger kunnen een heuse adblocker installeren. Je surft dan zonder dat je advertenties ziet. En het misschien vervelend om als website met advertenties te zeggen, maar adblockers worden alsmaar populairder. Daarom aan de media en adverteerders om een nieuw model te vinden. Hopelijk wordt dat één van de belangrijkste dingen in 2016.

12. Apple Watch
In april kwam de Apple Watch op de markt, in Nederland overigens pas in de zomer. Net als de rest van de smartwatches geen revolutionair apparaat, maar toch één van de betere. Met de ronde Gear S2 bracht Samsung misschien wel een mooiere smartwatch op de markt, en Pebble met zijn Time een meer betaalbare. Maar dankzij veel apps en strakke integratie met de iPhone is de Apple Watch momenteel wel een van de meest veelbelovende. Dat maakt vooral benieuwd naar het volgende model, dat de smartwatch voor een breder publiek boeiend moet maken dan de gadget-liefhebbers die er je er nu vooral mee ziet.

11. Chromecast
De beste gadget van de afgelopen jaren kreeg in 2015 een update. De nieuwe Chromecast haalt allerlei ergernissen weg en is opnieuw een goedkoop apparaatje waarmee je jouw domme tv slim maakt. De belangrijkste verandering is ondersteuning van 5GHz-netwerken, waarmee full-hd-beelden stabieler naar de tv worden gestreamd. Inmiddels ondersteunen allerlei streamingdiensten de Chromecast, waaronder Netflix, Plex en RTL XL, en weten we niet meer hoe we ooit zonder de Chromecast naar films en series keken. Google kwam ook met een audio-variant, die je kan aansluiten op speakers, waarna je er muziek naar toe kan streamen. Handig: Spotify ondersteunt sinds kort ook Chromecast.

Lees ook deel 1 en deel 2. Morgen het vierde deel van de Bright 25.

Het jaaroverzicht is onderdeel van editie 044 van Bright Ideas. Een jaar lang toegang tot ons reclamevrije webmagazine kost 24 euro. Aanmelden kan via ideas.bright.nl.

Bron: Bright.nl
Dit is een artikel van