Ga naar de inhoud
Tech & business

Bright 25 van 2015 deel 4: HoloLens, Tesla, LoRa

De 25 meest vernieuwende gadgets, apps, content, techies en trends van 2015. Vandaag de nummers 10 t/m 6.

Lees ook deel 1 en deel 2 en deel 3.

10. Microsofts comeback: HoloLens
Microsoft is op de goede weg. Windows 10 werd beter ontvangen dan voorganger Windows 8. Microsoft kijkt op het gebied van tablets en smartphones nog tegen een enorme achterstand aan, maar met de visie voor de toekomst zit het wel snor: apps voor elk OS. Zo zijn Microsofts Office-apps voor iOS en Android erg sterk. En dan was er ook nog de futuristische augmented-reality-bril HoloLens, die de virtuele wereld en de echte wereld samenbrengt. HoloLens is voorlopig nog niet te koop, maar de demo's van het prototype waren veelbelovend.

9. Tesla: Autopilot en Powerwall
Tesla en Elon Musk bleven dit jaar de aandacht trekken. Meest opvallende move was de lancering van de nieuwe auto-pilot-functie voor de Model S. Via een software-update kreeg de auto ineens zelfrijdende mogelijkheden. Daar gingen sommige bestuurders nogal onverantwoordelijk mee om. Tesla haastte zich te zeggen dat Model S-bezitters de autopilot alleen mochten gebruiken met de handen aan het stuur, maar toen was het al te laat: Youtube werd overspoeld met video's in de trant van 'kijk mam, zonder handjes'.

De functie is desondanks erg indrukwekkend en werpt de blik vooruit op de volgende stap: echte autonome auto's. Zo lang hoeven we daar niet meer op te wachten. Tesla presenteerde ook de Powerwall, een thuisbatterij om de stroom van zonnepanelen op te slaan voor later gebruik. Een nog vrij prijzige oplossing, maar wel een duurzame. In februari in Nederland verkrijgbaar.

8. LoRa
Internet of Things hoorde je tot nu toe vooral als het om koffiezetapparaten of wasmachines met wifi ging, die je vanaf een afstand kon bedienen. Een open netwerk speciaal voor slimme apparaten die met elkaar kunnen praten bestond nog niet. Maar dit jaar werden daar wel de eerste stappen voor gezet. Het Nederlandse The Things Network bouwde samen met allerlei vrijwilligers een open netwerk voor Internet of Things-gadgets. Het netwerk is gestoeld op LoRa, een protocol dat een netwerk met groot bereik mogelijk maakt voor apparaten die maar een beetje data verbruiken. Ook KPN is met de technologie aan de slag gegaan en wil eind 2016 een landelijk dekkend LoRa-netwerk.

7. Nieuwe Macbook
Dit jaar kwam Microsoft met zijn nieuwe Surface Pro 4 en Surface Book, Apple met zijn iPad Pro, Google met zijn Pixel C en waagden meer fabrikanten zich aan het hybride model. Toch laat Apple met zijn 12 inch Macbook de toekomst van de laptop wat ons betreft beter zien. Een flinterdunne, ontzettend lichte laptop, zonder ventilator en toch genoeg vermogen om alle dagelijkse dingen mee te kunnen doen. Vooralsnog is geen apparaat veelzijdiger dan een fijne laptop, en met de nieuwe Macbook maakt Apple die veelzijdigheid ultiem draagbaar in een prachtig jasje.

6. Whizkids
Mooie trend: steeds meer initiatieven en gadgets om kinderen enthousiast te maken voor techniek. Om ze bijvoorbeeld spelenderwijs te leren programmeren. Dat is een vaardigheid waar een enorme behoefte aan is in de huidige maatschappij. Bouwkits als Brickr en Littlebits, en programmeertoys als BendooBox, Blue Bot en Primo waren al in erg trek in de kidshoek op Bright Day. Niet alleen jongens, ook meisjes zouden meer liefde voor techniek bijgebracht moeten worden. Behalve ouders en scholen is er ook een rol weggelegd voor meidenbladen.

Bron: Bright.nl
Dit is een artikel van