Ga naar de inhoud
Tech & business

Suikerriet moet beton milieuvriendelijker maken

Elk jaar wordt ongeveer 650 miljoen ton suikerriet geoogst in Brazilië Beeld © EPA

Beton milieuonvriendelijk? Niet als het aan Spaanse en Braziliaanse wetenschappers ligt. Ze hebben het cement in beton deels vervangen door verbrande suikerrietresten, waardoor het bouwmateriaal naar eigen zeggen een stuk duurzamer wordt.

Elk jaar wordt ongeveer 650 miljoen ton suikerriet geoogst in Brazilië. Tussen de 15 en 20 procent blijft achter als stro op het veld, waarna het uiteindelijk verbrandt of verrot.

De wetenschappers verzamelen de resten en stoppen deze, als vervanger van cement, in het beton. Het principe is simpel: de onderzoekers hebben de speciale brander gemaakt, waarin het riet kan worden verbrand tot as. Deze resten hebben dezelfde mechanische eigenschappen zoals cement, zoals weerstand tegen compressie.

Andere alternatieven
De onderzoekers zijn erin geslaagd om 30 procent minder Portland-cement te gebruiken. Op dit moment zijn er nog geen echte huizen met het innovatieve goedje gebouwd; het product is alleen nog in een laboratorium ontwikkelt. Dat blijkt uit een bericht van R&I World, een organisatie die gesponsord wordt door de Spaanse overheid.

Voordat onze huizen straks gemetseld worden met suikerriet, is er nog wel wat meer onderzoek nodig. Het onderzoeksteam wil bijvoorbeeld eerst weten hoe lang de massa meegaat en wat de effecten zijn op gewapend beton. Daarnaast bekijken ze ook alternatieve groene cementvervangers, zoals het bamboeblad.

Dit is een artikel van