Tech & business

'App-industrie goed voor 1,6 miljoen banen in EU'

21 januari 2016 11:18 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05

Het ontwikkelen van apps is de afgelopen jaren uitgegroeid van een hobby naast je vaste baan tot een volwaardige job waar velen hun brood mee verdienen. Dat is ook te merken in Europa, waar de app-industrie voor zo'n 1,64 miljoen banen zorgt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse non-profit-denktank Progressive Policy Institute, dat eerder soortgelijke cijfers over de Verenigde Staten publiceerde. In de VS zorgt het ontwikkelen van apps voor 1,66 miljoen banen.

De app-industrie bestaat volgens het onderzoek uit het ontwikkelen en beheren van apps, marketing en sales rondom apps en extra diensten die hun werk te danken hebben aan apps.

Nederland op vierde plek
De meeste banen in de app-wereld vind je in het Verenigd Koninkrijk, waar zo'n 321.000 mensen hun geld verdienen met apps. Nederland staat met 125.000 app-banen op een respectabele vierde plek, achter Duitsland en Frankrijk, respectievelijk nummer twee en drie met 267.000 en 229.000 banen. Onze zuiderbuur België staat met 23.000 op de veertiende plek.

"Het is opvallend dat deze banenexplosie ontstond in de heftigste recessie van de afgelopen 75 jaar", zo schrijven de onderzoekers. Frankrijk heeft 229.000 banen door de app-economie. Dat is iets minder dan de 289.000 nieuwe banen die Frankrijk zelf heeft gecreëerd tussen 2007 en 2015. De app-economie zorgt in Nederland voor 1,5 procent van alle banen, waarmee wij op de derde plek staan na Finland (1,9 procent) en Noorwegen (1,6 procent).

Android en iOS zijn het grootst
Volgens het Progressive Policy Institute zijn zowel Android als iOS goed voor 75 procent van het aantal banen in de app-sector. Op de derde plek staat Windows Phone met 9 procent, gevolgd door BlackBerry met 6 procent. Het totaal komt neer op meer dan 100 procent, omdat app-makers vaak zowel voor Android als iOS apps kunnen bouwen.

"Het ecosysteem van iOS heeft wel een grotere impact op het ondernemerschap in de EU. Dat komt omdat iPhone-bezitters in Europa vaker hogere inkomens hebben en iOS-apps meer omzet behalen", schrijven de onderzoekers.

Vooruitkijken
Het Progressive Policy Institute voorspelt dat het aantal banen in de app-sector blijft groeien: "Mensen gebruiken steeds vaker apps als interface voor hun huis, auto, school en zorgverlener."

"Ook de opkomst van het Internet of Things garandeert de behoefte aan meer functionele en geavanceerde apps, die een essentiële rol gaan spelen in de manier waarop wij met onze omgeving communiceren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van