Tech & business

Facebook bouwt splinternieuw groen datacenter in Europa

25 januari 2016 17:12 Aangepast: 03 augustus 2017 16:30
Beeld © Facebook

Na zijn rekencentrum tegen de poolcirkel in Zweden bouwt Facebook een tweede duurzaam datacenter in Ierland. Of dit ook de nieuwe plek wordt voor het opslaan van alleen Europese gebruikersdata is niet duidelijk.

Het tweede Europese datacenter van Facebook verrijst in het plaatsje Clonee in het Ierse County Meath. Voorzien van de laatste technologische innovaties moet het een modern en volledig groen rekencentrum worden. Het sociale netwerkbedrijf wil naar eigen zeggen "de robuuste Ierse wind" gebruiken om deze duurzaamheidsbelofte na te komen. Facebook wil verder alle racks, servers en overige componenten zelf zo energiezuinig en kostenefficiënt mogelijk bouwen. 

In 2013 opende het bedrijf in Zweden zijn eerste datacenter buiten thuisland de Verenigde Staten. Die ligt in Luleå, ten noorden van de Baltische Zee, op zo’n 100 kilometer van de Noordpoolcirkel. Daar profiteer het datacenter van de koele buitenlucht, de dammen in de Luleå-rivier en het snelle Zweedese glasvezelnetwerk.

Belangrijke datadeal
Of het datacenter in Ierland - waar ook Facebooks Europese hoofdkantoor staat - vooral wordt neergezet voor de verwerking van Europese gebruikersdata is onbekend. Momenteel lopen er belangrijke onderhandelingen over de datadeal tussen de Verenigde Staten en Europa.

Afgelopen oktober werd het Safe Harbor-verdrag tussen beide continenten ongeldig verklaard, vanwege de zeer zwakke bescherming van data van Europese gebruikers. Daarbij draait het om informatie die Amerikaanse bedrijven over ons mogen verwerken en opslaan, zoals e-mailadressen, interesses en zoekopdrachten.

Facebook Nederland was ten tijde van publicatie niet bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van