Tech & business

Europese Commissie wil binnen 3 maanden nieuwe Safe Harbor

06 november 2015 21:04
Beeld © RTL Z

De Europese Commissie wil dat er snel een alternatief komt voor de omgang met digitale data van burgers.

Het opslaan van privégegevens in de Verenigde Staten moet eind januari weer veilig zijn. De Europese Commissie onderhandelt met de VS en denkt dat binnen drie maanden af te kunnen ronden.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde een maand geleden dat persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers niet zomaar mogen worden overgedragen aan de Verenigde Staten. Daarmee ging een streep door een vijftien jaar oud besluit van de Europese Commissie dat de VS aanmerkte als een 'veilige haven' voor privédata.

Garanties
Brussel kwam vandaag met richtlijnen waarmee bedrijven in de tussentijd uit de voeten kunnen zonder de wet te overtreden. Zo kunnen ze contracten afsluiten waarin garanties zijn opgenomen over de bescherming van privégegevens. Verder komen er bindende regels voor Amerikaanse bedrijven als Facebook over hoe ze hun data op legaal de oceaan over kunnen krijgen.

''Persoonlijke gegevens kunnen niet worden verhandeld als gewone goederen'', zei EU-commissaris Vera Jourova (Justitie, Consumenten). ''Bij overdracht naar het buitenland moet de bescherming meereizen.''

Nieuwe afspraken
Jourova gaat volgende week naar de VS om ''op het hoogste niveau'' nieuwe transatlantische afspraken te maken over de almaar toenemende informatiestromen. ''But it takes two to tango'', bouwde ze een voorbehoud in. Zij moet er namelijk voor zorgen dat de ''robuuste'' garanties ook juridisch standhouden.

Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) wil dat de oplossing 'bulletproof' is, zodat er 'zekerheid voor mensen en bedrijven' komt.

'Eerste stap'
Digital Europe, dat de digitale techindustrie in Europa vertegenwoordigt, is blij de verheldering van de commissie, maar ziet die pas als een eerste stap. Veel bedrijven zouden nog altijd niet zeker zijn over wat ze op de wat langere termijn kunnen verwachten.

De organisatie wil graag weten wat de precieze inzet is van de onderhandelingen, zodat de industrie en andere partijen in de gaten kunnen houden of er inderdaad een 'geloofwaardige oplossing' komt. Snelheid is in elk geval geboden, aldus Digital Europe.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van