Tech & business

EU kan nieuwe Safe Harbor opschorten bij zorgen om privacy

10 december 2015 14:57 Aangepast: 04 augustus 2017 10:30
Beeld © Getty

Als de EU vindt dat gegevens van Europese burgers niet veilig zijn op Amerikaanse servers, mag de EU de aankomende Safe Harbor-afspraak opschorten.

Dat zegt eurocommissaris Vera Jourova van Justitie tegen Reuters. Volgens de Europese wetgeving mogen gegevens van Europese burgers niet verwerkt worden in landen waar privacy slechter beschermd is dan in de EU. Dat is in de VS het geval. De Safe Harbor-afspraak maakt het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk om gegevens van Europeanen toch te verwerken en op te slaan.

In oktober van dit jaar is de Safe Harbor-afspraak door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. De EU en VS onderhandelen al een lange tijd over een nieuwe afspraak, waardoor het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk blijft om Europese gegevens te verwerken - mits de privacy volgens Europese standaarden wordt gewaarborgd.

Opschorten wanneer nodig
Eén van de eisen die de EU stelt, is dat het verdrag mag worden opgeschort als er twijfels bestaan over de privacywaarborging. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als duidelijk wordt dat gegevens van Europeanen niet meer veilig zijn op Amerikaanse servers.

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden zorgden er onder andere voor dat de huidige Safe Harbor-afspraak ongeldig werd verklaard.

Nieuwe Safe Harbor in januari 2016
De Europese privacyautoriteiten, waaronder het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP), willen dat er voor het einde van januari 2016 een nieuwe afspraak voor datauitwisseling tussen de EU en VS wordt gemaakt.

De verwachting is dat rond die tijd een nieuwe Safe Harbor wordt gelanceerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van